BH Parlamentarci o eventualnoj smjeni Košarca i Ilića


Poslanica SDA u Predstavničkom domu PSBiH Alma Čolo uoči sutrašnje sjednice izjavila je da ova stranka još nema zvanični stav o inicijativi za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca i zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića.

“U krajnjem slučaju bićemo suzdržani, rekla je Čolo. Klub SDA će sutra uoči sjednice imati sastanak na kojem će donijeti konačni stav o ovoj inicijativi”, rekla je Čolo.

Govoreći o inicijativi za smjenu Košarca i Ilića, samostalni poslanik Damir Arnaut rekao je kako najbolji primjer građanima trebaju biti oni koji tvrde da predstavljaju građane :

“No, oni smatraju da pravila za njih ne važe. Ja sam čuo od nekih poslanika iz SDA da neće podržati smjenu Košarca i Ilića. S druge strane, imamo SNSD koji nije predložio smjenu ministrice vanjskih poslova Bisere Turković, a mogao je to. Ministrica je snimljena bez maske na javnim događajima. Na ovaj način oni štite jedni druge, a onda narodu zamazuju oči štiteći navodno nacionalne interese”, rekao je Arnaut.

Zlatan Begić iz DF najavljuje sjednicu Kluba:

Mi danas imamo sjednicu Kluba na kojoj ćemo se odrediti o inicijativi za smjenu Košarca i Ilića.. Mislim da to nije u redu sa moralne, ali političke strane i ljudske strane.

Nikola Lovrinović iz HDZ-a BiH napominje da o tome za sada nema stava.

Foto: Dejan Petrović/BHRT

“Ako smo parlamentarna većina i ako se to dogovori i ako kazemo da to nije OK, nemam ništa protiv toga da se smijeni. Ako nema parlamentarne većine, ja se ne bih u to upuštao. Upravo zbog toga jer BiH treba da funkcionira”, izjavio je Lovrinović.

Dnevnim redom predstojeće sjednice je predviđeno da poslanici razmatraju i zahtjev za smjenu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministra Staše Košarca zbog, kako se navodi, Košarčevog prisustva proslavi u klubu “Golf” u Sarajevu u vrijeme stanja nesreće u Federaciji BiH /FBiH/ i vanrednog stanja u Republici Srpskoj zbog virusa korona.

Poslanici bi trebali da razmatraju i zahtjev za smjenu zamjenika ministra civilnih poslova u Savjetu ministara Siniše Ilića. U zahtjevu je kao razlog navedeno okupljanje u Ilićevoj kući u vrijeme vaskršnjih praznika, kada je u Republici Srpskoj na znazi bilo vanredno stanje, što je suprotno mjerama suzbijanja širenja virusa korona.

Predsjedništvo PDP-a smatra da je ostavka ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića prilika da koalicioni partneri u Vijeću ministara iskoriste dobar momenat i izglasaju smjenu ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca i zamjenika ministra civilnih poslova Siniše Ilića, koji su bili učesnici skandala tokom trajanja pandemije koronavirusa.

“Sada svi imaju prostor za kadrovske promjene i pozivamo ih da iskoriste dobru priliku da djelima, ne riječima, pokažu da osuđuju postupke svojih funkcionera koji su kompromitovali borbu protiv koronavirusa”, kazao je generalni sekretar PDP-a Milko Grmuša.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI