Pjevač kažnjen zbog USTAŠKOG POZDRAVA “Za dom spremni”: Prva presuda za pjesmu “Bojna Čavoglave”


Visoki prekršajni sud donio je presudu prema kojoj je izvođač pjesme „Bojna Čavoglave“ pravosnažno prekršajno kažnjen zbog javnog izvikivanja pozdrava „za dom spremni“ na njenom početku, javlja Jutarnji list.

U presudi stoji da je pozdrav „za dom“ i „za dom spremni“ korišten i kao službeni pozdrav ustaškog pokreta NDH koji je nastao od fašizma i koji je utemeljen na rasizmu i time simbolizuje mržnju prema ljudima različite rase, vjerskog i etničkog identiteta.

Presuda je donesena 13. juna ove godine, a njome je kažnjen makarski pjevač Mario Roso koji je Tompsonovu pjesmu izveo na jednom od makarskih trgova prilikom obilježavanja 20. godišnjice akcije Oluja.

– Bez obzira na žalbene navode da je otpjevao pjesmu na način kako je ista objavljena u izvornom tekstu pjesme ‘Bojna Čavoglave’ i koja je objavljena u Službi zaštite autorskih muzičkih prava Hrvatskog društva skladatelja, okrivljenik je mogao i trebao biti svjestan mogućeg negativnog utjecaja izvikivanja ovog izraza i trebao se suzdržati od takvog ponašanja – stoji u obrazloženju presude Visokog prekršajnog suda koju potpisuje predsjednik tročlanog sudskog vijeća Siniša Senjanović.

Preuzeto sa Srpskainfo.com


Povezane vijesti