U Kaštelima trajno zagađeno more


Na lokacijama u Kaštel Sućurcu (plaža Gojača) i Kaštel Kambelovcu (Baletna škola) more je zagađeno bakterijom Echerichia coli i stoga je kupanje ondje zabranjeno.

‘U sedmom ciklusu ispitivanja kakvoće mora za kupanje na predmetnim lokacijama, koje je obavljeno 12. kolovoza, uzorkovana je morska voda, a mikrobiološkom analizom utvrđeno je prekoračenje graničnih vrijednosti propisanih Uredbom o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) za mikrobiološki pokazatelj Escherichia coli’, stoji u upozorenju koje je objavila Splitsko-dalmatinska županija.

Još koncem srpnja provedeno je istraživanje koje je pokazalo da je more na pet od jedanaest kaštelanskih plaža nezadovoljavajuće za kupanje, a potvrdile su se sumnje o masovnom pražnjenju septičkih jama u okoliš, i to najčešće za vrijeme kišnih dana, kada vlasnici pretpostavljaju da neće biti otkriveni.

Gradonačelnik Denis Ivanović najavio je provođenje masovnih kontrola i rigorozne sankcije, no za ovu turističku sezonu očito je već kasno.

Upravo ovih dana objavljen je početak izgradnje novog vodovodnog i kanalizacijskog sustava Kaštela-Trogir vrijednosti 1,15 milijardi kuna, od čega 803 milijuna kuna dolazi iz proračuna Europske unije. Time bi se stopa priključenosti na vodovodnu mrežu povećala na 99 posto, a na kanalizacijski sustav sa sadašnjih 45 posto na čak 97 posto, piše tportal.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Preuzeto sa N1


Povezane vijesti