Đorđević: Odjeknulo je sve ovo


Selektor srbijanskih košarkaša Aleksandar Đorđević rekao je pred utakmicu sa Sjedinjenim Američkim Državama, u borbi za plasman od petog do osmog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Kini, da će ona biti za ponos.

‚Orlovi‘ nisu uspjeli da se plasiraju u polufinale pošto je bolja od njih bila Argentina, dok su Amerikance eliminisali Francuzi. Na taj način, Srbija je ostala bez direktnog plasmana na Olimpijske igre u Tokiju, a utakmica sa Sjedinjenim Državama bit će za prestiž.

„Ne treba da trošim riječi, vidjeli smo utakmicu Francuska i SAD-a. Francuska je odigrala mirnu, zrelu utakmicu, znali su tačno gdje i kako da ih napadnu. Imaju mnogo atleta kao Amerikanci, iskoristili su iskustvo iz raznih liga, ne samo NBA, fantastičnom kontrolom priveli meč kraju“, rekao je Đorđević, „Za nas veliki protivnik. Iskreno, spremali smo se za obje reprezentacije, mnogo više za Francuze, misleći da ćemo ih sresti u četvrtak. Očekivali smo da bi nam ta utakmica omogućavala Olimpijske igre. Do toga neće doći. Bit će to utakmica za prestiž, utakmica za ponos, za pravi sportski rat. Moramo da je odigramo hrabro i pametno, kao i uvijek do sada. Skoro uvijek“.

Na pitanje koliko tim Srbije u takvoj situaciji može da pronađe motiv, Đorđević je odgovorio:

„Maksimalan! Ne pričam o njima, ali naš će biti… Svaka utakmica na Svjetskom prvenstvu je izuzetno značajna u karijerama svih nas. Ne znam zašto ne bi bila. Ove dvije reprezentacije su slovile za favorite za borbu za medalju, nisu uspjele da se dočepaju polufinala“.

Đorđević je istakao da je eliminacija u četvrtfinalu ostavila trag na njegovim igračima, ali da vjeruje da će u susretu sa Amerikancima naći pravi motiv.

„Svima je krivo. Svi su željeli do posljednje kapi znoja pobjedu. Svi mi smo radili cijelo ljeto za to, nije lako kada dođe rezultatsko razočaranje. Treba se dići, zatvoriti priču od utorka koliko je to moguće, okrenuti se pripremi, želji, ponosu, tražiti najveću motivaciju za predstojeći meč. Odjeknulo je sve ovo. Nije tek tako jednostavno kako ja to kažem, nije. Svako to proživljava. Svi nosimo ponos i tugu, radost na kraju krajeva. Za to radimo i zbog toga igramo. Tu treba tražiti motivaciju. Treba se dići, maksimalno, jako, snažno, ponosno. Amerikanci su motiv sami po sebi. I oni su uzdrmani, i oni su bili usporeni. Bez sprinta, bez energije, bez žestine potrebne za igranje ovakve utakmice. Tako je bilo i Australija – Češka. Osjeća se tenzija i značaj utakmice“, naglasio je Đorđević.

Selektor Srbije je, takođe, istakao da će Vasilije Micić ostati u timu do kraja Svjetskog prvenstva, uprkos tome što je doživio porodičnu tragediju.

[embedded content]

Susret između Srbije i Sjedinjenih Država na programu je u četvrtak od 13 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Preuzeto sa N1


Povezane vijesti