NAUČITE RECIKLIRATI! Smanjite kupovanje i birajte samo nužno


Odbacite jednokratnu plastiku, slamke, čaše, tanjure, pribor i boce. Trudite se da ono što kupujete ima što manje plastične ambalaže. Iskoristite sve što imate, savjetuje autorica.

Prosječni Amerikanac dnevno baci oko 4,5 kilograma smeća, dok odlagališta diljem SAD-a drže 254 milijuna tona otpada, kaže Clara Daves, autorica knjige “Recycling: How to be a Waste-Free Family in a Nature-Friendly Home”.

Recikliranje općenito znači skupljanje otpada koji se pretvara u nešto što je moguće ponovno upotrijebiti. To uključuje papir, plastiku, staklo i metal.

– Recikliranje je nešto što se prvo pojavilo kao plan metode za smanjenje otpada i poštedu zemlje od hrpe smeća koje se nekontrolirano gomila – naglašava autorica.

Prednost recikliranja, prije svega, manje je gomilanje otpada na odlagalištima te ponovna upotreba iskorištenih sredstava što pomaže u očuvanju cjelokupnog zdravlja Zemlje i ljudi.

– Kad se ne reciklira, iskorištavaju se nove sirovine iz zemlje koje su ograničene – tvrdi autorica te naglašava važnost recikliranja kao temeljnog modernog obrasca života koji je svaki čovjek već trebao usvojiti.

– S druge strane, recikliranje također troši energiju pa se treba okrenuti i alternativnijim metodama, poput apsolutnog smanjenja kućnog otpada – savjetuje autorica.

Prije recikliranja, razmislite o općenitoj kupovini i potrošnji. Kupujte samo ono što vam treba i trudite se izbjeći plastiku koliko god je moguće.

– Težite tome da recikliranje u vašem domu bude posljednji korak. Život s nula otpada je novi način života kojemu svi trebamo težiti jer krajnje je vrijeme da pokušamo spasiti svijet – savjetuje autorica.

– Odbacite jednokratnu plastiku, slamke, čaše, tanjure, pribor i boce. Trudite se da ono što kupujete ima što manje plastične ambalaže. Iskoristite sve što imate, stare ručnike možete pretvorite u krpe – savjetuje.

IZVOR: 24SATA.HR

(ljepotaizdravlje.hr


Povezane vijesti