“OMETAJU ME KONSTANTNI KOMENTARI” Državni tužilac OGORČEN postupcima Donalda Trampa


Američki državni tužilac Vilijam Bar rekao je da ga predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp “potkopava” komentarisanjem slučajeva na Tviter nalogu što čini posao tužioca nemogućim.

Njegova kritika Trampa dolazi usred intenzivnog nadzora Ministarstva pravosuđa u vezi sa slučajem u koji je umiješan Rodžer Stoun, osuđeni bivši savjetnik predsjednika.

– Vrijeme je da se zaustavi tvitanje o krivičnim predmetima Ministarstva pravosuđa. Ne mogu raditi svoj posao s konstantnim komentarima koji me potkopavaju – rekao je Bar za ABC News.

Vođa senatske većine Mič Makonel pozvao je predsjednika da posluša tužioca Bara. Ministarstvo pravosuđa saopštilo je da planira smanjiti zatvorsku kaznu za Stouna, dugogodišnjeg predsjednikova prijatelja. Stoun je osuđen u novembru zbog opstrukcije istrage koju je provodio Komitet za obavještajne poslove o ruskom uplitanju u izbore 2016. godine.

Federalni tužioci u početku su preporučili da Stoun treba odslužiti zatvorsku kaznu u trajanju od sedam do devet godina zbog pokušaja sprečavanja istrage, a predsjednik je brzo izrazio protivljenje, objavivši na svom Tviter nalogu da je to “užasna i vrlo nepravedna situacija”.

Ministarstvo pravosuđa tada je poništilo preporuku vlastitog tužilačkog tima, postavljajući pitanje da li je Bar djelovao u korist predsjednika Trampa, nakon čega su četiri tužitelja odstupila iz tima. Predsjednik Tramp pohvalio je Bara koji je preuzeo slučaj, a Bar je tvrdio da predsjednik nikada od njega nije tražio da učini bilo šta u tom predmetu, ali je potvrdio da predsjednikovi tvitovi o slučajevima u toku onemogućavaju njegov posao.

– Neću dozvoliti nikakvo maltretiranje ili uplitanje u slučajeve… bilo da se radi o Kongresu, novinarima ili predsjedniku  -rekao je Bar i izrazio nadu da će Tramp poštovati njegov poziv, javio je BBC.

Bar je imenovan za glavnog tužioca u februaru prošle godine. Doživljavaju ga bliskim saveznikom predsjednika, što je drugačije od odnosa kojeg je Tramp imao s Barovim prethodnikom Džef Seanse.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


Povezane vijesti