Uhapšen osumnjičeni za napad na sinagogu, tvrdi da se Holokaust nije desio


Njemačka policija saopštila je da je osoba uhapšena ranije danas u Halleu, neposredno poslije antisemitskog napada na sinagogu kada je ubijeno dvoje ljudi, bila osumnjičena za taj oružani napad.

“Privedena osoba je osumnjičeni”, rekao je za AFP portparol lokalne pollicije i potvrdio da je uhapšeni muškarac ranjen i da je ljekarski zbrinut.

On nije precizirao kakve su povrede, ali amaterski video snimci prenijeti preko interneta pokazuju kako počinilac, 27-godišnji muškarac, prema njemačkoj javnoj televiziji ARD, ranjen pucnjima policije na ulici.

Inače, Bild je objavio da se radi o neonacisti Stephan Balliet, koji je govorio kako se “Holokaust nikada nije desio i da su Jevreji uzročnici problema u svijetu”.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Seehofer rekao je da je napad izvršio sam muškarac, a policija je u prvo vrijeme govorila o više počinilaca i pokrenula potragu širom te oblasti.

Policija je konačno ukinula uzbunu uvečer i uputila stanovništvo Hallea da mogu da izađu na ulice.

Teško naoružan napadač je prvo pokušao da uđe u sinagogu i, kada nije uspio, ispalio je pucnje ispred nje i poslije pucao na obližnju prodavnicu za kebab, kada su ubijene dvije osobe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Preuzeto sa N1


Povezane vijesti