Dvoje Slovenaca s ‘korona kruzera’ vratili se u Sloveniju


Dvoje slovenskih državljana koji su bili u karanteni na kruzeru Diamond Princess u Yokohami vratilo se u četvrtak u domovinu, dok ostali za sada ostaju u Japanu, od čega je kod jednog para ustanovljen pozitivan test na koronavirus te ostaju u bolnici, potvrđeno je u četvrtak u Ljubljani.

Dvoje za koje su testovi u Japanu potvrdili da nisu zaraženi iskoristili su, uz odobrenje japanskih i slovenskih vlasti, komercijalni let koji ih je jutros doveo u ljubljansku zračnu luku, kazao je državni tajnik u ministarstvu vanjskih poslova Andrej Šter, dodavši da je riječ o onima koji su među prvima na brodu dobili atest da nisu inficirani koronavirusom.

BEROŠ O KORONA VIRUSU:


‘Stanje na kruzeru gore nego u Kini, planira se prihvat Hrvata’


Oni za vrijeme leta nisu imali povišenu temperaturu i dobro se osjećaju, ali će idućih 14 dana ostati u karanteni kod kuće, odnosno u “samoizolaciji”, tijekom koje će stalno biti u kontaktu s domaćim infektolozima i podvrgnuti dodatnom testiranju. Ako se i dalje ne budu pokazali simptomi i znakovi bolesti moći će se vratiti normalnom životu, kazali su na konferenciji za novinare predstavnici zdravstvenih vlasti i ministarstva vanjskih poslova.

Državni tajnik Šter potvrdio je da je slovenski par, za kojega je testiranje potvrdilo zarazu koronavirusom, u međuvremenu prebačen u japansku bolnicu. Testiranjem je potvrđena zaraza virusom, ali oni još ne pokazuju znakove bolesti.

Par se neće moći vratiti u domovinu još jedno vrijeme, ali će imati pomoć države prilikom povratka, a do onda mu je osiguran stalni kontakt i konzultacije sa slovenskim epidemiološkim stručnjacima te konzularna pomoć, rečeno je na konferenciji za novinare u ministarstvu vanjskih poslova.
Charite hospital employees prepare a test for new coronavirus in Berlin
ŠALJU ‘LJEKOVITU ENERGIJU’


Zarađuju na strahu od korone: Varalice nude lijek na internetu


O dvoje drugih Slovenaca s kruzera Diamond Princess, čiji su testovi na virus također bili negativni, skrbe talijanski infektolozi koji su doputovali u Japan i oni će biti evakuirani u Europu nakon što evakuacijski let, koji je za više državljana EU organizirala Italija, odobre vlasti u Japanu. Oni će vjerojatno sletjeti u Italiji, gdje će ih onda dočekati zrakoplov slovenske vlade i infektolozi, a po dolasku će također jedno vrijeme provesti u samoizolaciji.

24sata.hr


POVEZANE VIJESTI

%d blogeri kao ovaj: