EKSPRESNO GRAĐENJE Kinezi za pet dana podigli novu bolnicu za zaražene od koronavirusa (VIDEO)


Vlasti u Vuhanu su zbog sve većeg broja oboljelih od koronavirusa izgradili novu bolnicu s 1.000 kreveta za samo pet dana. U petak je počela gradnja na području koje je bilo potpuno prazno.

Bolnica se dizala nevjerovatnom brzinom, a danas je već radila punom parom. Kako piše Metro, odmah nakon izgradnje počeli su protekle noći primati pacijente.

Na gradilištu je bilo prisutno oko 500 građevinara s preko trideset kopača i deset buldožera koji su kopali područje od 25.000 kvadratnih metara. U tome su im pomagali i električari i policija.

– Bolnica se prvenstveno gradi zbog nedostatka mjesta u postojećim bolnicama. Ne samo da će biti završena brzo, već neće puno ni koštati – objavile su vlasti u Vuhanu. Ovo zemljište je prvobitno bilo namijenjeno za otvaranje bolnice u maju, ali suočeni sa brzim širenjem koronavirusa novi objekat je izgrađen u rekordnom roku.

Juče je ova bolnica imala vodu, struju i internet za pacijente. Kinezi već imaju iskustvo ekspresnog građenja bolnice i sličnu takvu su sagradili 2003. godine, kada je izbila epidemija SARS.

Od koronavirusa umrlo je dosad najmanje 132 ljudi, a skoro 6.000 je zaraženo. Gotovo svi umrli su u regiji Hubei, epicentru zaraze, ali vlasti su potvrdile smrtne slučajeve i u drugim gradovima, uključujući prvi u Pekingu. U Evropi su potvrđeni slučajevi zaraze u Njemačkoj i Francuskoj. Prvi oboljeli pojavio se u decembru 2019. godine.

– Oboljeli su razvili simptome povišene tjelesne temperature i otežanog disanja. Prema raspoloživim podacima, prvi slučaj razvio je simptome 8. decembra 2019. Oboljeli su se u početku uglavnom epidemiološki povezivali s boravkom na gradskoj tržnici u Vuhanu, veleprodajnom tržnicom morskih i drugih živih životinja. Kao uzročnik početkom januara identifikovan je novi koronavirus koji pripada istoj porodici koronavirusa kao i SARS – pojasnili su stručanjaci.

U januaru 2020. potvrđeni su pojedinačni slučajevi bolesti uzrokovane novim koronavirusom i u drugim gradovima i provincijama Kine, kao što su Guangdong i Peking, te nekoliko importiranih slučajeva u drugim državama (Tajland, Japan, Južna Koreja, SAD) kod ljudi koji su doputovali iz Vuhana.

Bolest karakteriše povišena tjelesna temperatura i kašalj, a u težim slučajevima može se razviti teška upala pluća s otežanim disanjem i nedostatkom vazduha.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI