Esper pozvao Tursku da prestane zadržavati NATO-ov plan za Baltik i Poljsku


Američki ministar obrane Mark Esper pozvao je u ponedjeljak Tursku da prestane zadržavati NATO-ov obrambeni plan za Baltik i Poljsku, dok Ankara vrši pritisak na savez kako bi poduprla borbu protiv kurdske milicije YPG u Siriji.

U intervjuu Reutersu uoči samita NATO-a, Esper je upozorio Ankaru da “svi ne vide prijetnje koje oni vide” i dodao da neće podržati etiketiranje YPG-a teroristima.

Pozvao je Ankaru da se usredotoči na veće izazove s kojima je suočen Sjevernoatlantski savez.

“Poruka Turskoj … trebamo se približavati planovima odgovora i to se ne može zadržavati zbog vlastite zabrinutosti”, rekao je Esper kad je sletio u London.

“Jedinstvo saveza, spremnost saveza znači da se usredotočite na krupnija pitanja – veće pitanje je spremnost (NATO) saveza”.

Izaslanici NATO-a trebaju formalno odobrenje svih 29 članica za plan poboljšanja obrane Poljske, Litve, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije, prenosi Hina.

Ovaj spor, u vrijeme dok se NATO priprema za održavanje samita o 70. obljetnici, znak je duboke podjele između Ankare i Washingtona oko mnogih pitanja od rata u Siriji do rastućih obrambenih odnosa Turske s Rusijom.

Upitan bi li Washington mogao pristati na označavanje YPG-a teroristoma Esper je rekao: “Ne bih to podržao”, prenosi Reuters.

(Vijesti.ba)

Preuzeto sa Vijesti.ba


POVEZANE VIJESTI