EU postigao dogovor o novoj pomorskoj operaciji, sprječava se dostava oružja


“Postigli smo jednoglasno politički dogovor, što sam na početku sastanka smatrao nemogućim”, rekao je nakon sastanka visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

Nova operacija bi trebala započeti u ožujku kada će prestati dosadašnja operacija Sophia. Zasad nova operacija nema imena, a glavni njezin cilj je osigurati da se embargo UN-a na dostavu oružja Libiji poštuje. Nadzor će se obavljati iz zraka i na moru. Za razliku od operacije Sophia koja je djelovala duž cijele libijske obale, nova operacija će se fokusirati na istočni dio Sredozemlja, kroz koji prolazi ruta za dostavu oružja. Borrell je rekao da će i nova operacija imati zadaću obučavati libijsku obalnu stražu i mornaricu i pomagati u borbi protiv krijumčara migranata.

“Ako se ustanovi da nazočnost vojnih brodova potiče krijumčarenje migranata na plovilima, brodovi će biti povučeni”, rekao je Borrell. Zahvaljujući tome zaključku Italija i Austrija su povukle svoje rezerve i omogućile jednoglasnu odluku.

EU je 2015. godine pokrenuo pomorsku operaciju Sophia čija je zadaća bila borba protiv krijumčara ljudi i nadzor poštivanja embarga na dostavu oružja Libiji.
Međutim, ti su brodovi dolazili u pomoć migrantima koji su na nesigurnim plovilima kretali na opasan put i to je još više poticalo migrante da krenu na taj put znajući da bi mogli biti spašeni ako nešto krene po zlu. Stoga je Austrija tražila prekid te operacije.

Iako je mandat operacije Sophia produljen do kraja ožujka ove godine, ona je od proljeća prošle godine neaktivna jer Italija nije dopuštala pristajanje brodova sa spašenim migrantima u svoje luke jer među zemljama članicama EU-a nije bilo suglasnosti oko raspodjele tih migranata.

(Vijesti.ba / Hina)

Preuzeto sa Vijesti.ba


POVEZANE VIJESTI