FRANCUSKA PARALISANA Štrajk svih sektora, policija ISPALILA SUZAVAC (FOTO, VIDEO)


Francuska policija ispalila je danas suzavac na demonstrante u gradu Nant na zapadu zemlje, tokom protesta protiv planiranih reformi penzionog sistema vlade predsjednika Emanuela Makrona, javila je francuska mrerža C njuz.

Suzavac je upotrijebljen tokom protesta koji su organizovali trgovački sindikati, koji se protive reformi.

Nant je proteklih mjeseci bio poprište nekoliko sukoba policije i krajnje ljevičarskih radikalnih grupa, prenosi Rojters.

Zatvorena Ajfelova kula, škole, razne firme

Hiljade ljudi širom Francuske izašle su danas na ulice, a zaposleni, uključujući nastavnike, ljekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su radna mjesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i sačuvali sistem socijalne zaštite, u strahu da predsjednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

Organizatori protesta, francuski trgovački sindikati, pozvali su na mobilizaciju kako bi uhvatili momentum jednog od najvećeg talasa štrajkova i protesta posljednjih decenija, koji se odvija ovih dana.

Građani i turisti se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto mašinovođe nastavjaju štrajk zbog Makronove reforme penzionog sistema.

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošto su se nastavnici pridružili štrajku, prenosi Rojters.

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtijevale da pruže ključne usluge nakon što su medicinske sestre, ljekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama poslije višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta, policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta “Žuti prsluci” ili radikalni demonstranti, koji su bijesni zbog ekonomske nepravde.

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podnio ostavku u ponedeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64. godine.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI