Građani RS u prošloj godini dali skoro 28 miliona KM za obnovljive izvore energije


Građani Republike Srpske prošle godine na računima za električnu energiju platili su gotovo 28 miliona maraka naknade za obnovljive izvore energije. Osim što su dužni da finansiraju poticaj investitorima za gradnju mini hidrocentrala, indirektni su saučesnici, ne svojom voljom, u uništavanju životne sredine, poručuju ekolozi.

Kakvu korist od plaćanja ove naknade imaju građani?

„100 posto treba ukinuti. Ovaj narod je zakopan u toj bijedi i uvijek neke namete izmišljaju.“
„Nemam neko mišljenje, osim da se narod za sve oporezuje“
“I ovako je narod ugrožen, još daj ovo, daj ono i nigdje ga nema.“

Građani plaćaju naknadu od koje trenutno nemaju koristi i koja puni džepove samo investitorima mini hidrocentrala, poručuju iz Centra za zaštitu životne sredine. Zalažu se za podsticaje za građansku energiju, da se omogući građanima da samo proizvode i prodaju električnu energiju.

VIKTOR BIJELIĆ, Centar za životnu sredinu Banjaluka

„Trenutno građani nemaju nikakvu korist i podsticaji za obnovljive izvore električne energije se trebaju ukinuti za sve oblike energije koji nisu održivi odnosno koji štete prirodi. Prije svega se to odnosi na mi mihiroelektrane za koje je podsticaj obezbijeđen“, rekao je Bijelić.

Prijedlog SNSD-a u entitetskom parlamentu da se zabrani gradnja mini hidrocentrala nije bio iskren, jer je nemoguće da se prethodno nisu dogovorili sa koalicionim partnerima da podrže tu inicijativu i na taj način rasterete građane i sačuvaju prirodu, tvrde u opoziciji.

DAVOR ŠEŠEĆ, zastupnik SDS-a u Narodnoj skupštini RS

„Mi imamo velike hidrocentrale koje zadovljavaju evropske standarde. Minimum je 20 posto, a mi imamo 45 odsto proizvodnje električne energije”,kazao je Šešić.

Iz SNSD-a odbacuju špekulacije u vezi s glasanjem i ističu da će se narednih mjeseci ponovo na dnevnom redu skupštinskog zasjedanja naći inicijativa o zabrani gradnje mini hidrocentrala u Republici Srpskoj.

MOMČILO ANTONIĆ, zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS

„Zbog direktive EU naknada za obnovljive izvore treba da postoji. U nekom narednom periodu ide se u pravcu njenog smanjenja, što znači da građani ne treda da imaju bojazan od eventualnog povećanjacijene električne energije“, obašnjava Antonić.

MAKSIM SKOKO, zastupnik SPS-a u Narodnoj skupštini RS fono izjava

„Kada su u pitanju male hidrocentrale i mali vodotoci sigurno treba biti restriktvniji ne samo po pitanju naknada, već i izdavanja dozvola, koncesija posebno ekoloških i pkjačati inspekcijski nadzor, jer smo svjedoci da u ekološkom smislu imamo problema sa malim vodotocima“, rekao je Skoko.

Struka predlaže podsticaj obnovljivih izvora kao što su solarne elektrane na krovovima zgrada i kuća, koje ne ugrožavaju ekologiju. Stvarne namjere političara mogle bi biti vidljive ukoliko se pred poslanicima ponovo nađe inicijativa o zabrani gradnje mini hidrocentrala.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI