HERCEG: ZAJEDNIČKIM NAPORIMA POSLJEDICE KORONA KRIZE MOŽEMO USPJEŠNO SAVLADATI


Premijer Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Nevenko Herceg ocijenio je kako je Zakon o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih epidemijom koronavirusa (Covid-19) i potpori privredi na području HNK – tzv. “korona zakon”, kojeg je u petak usvojila kantonalna skupština, zasigurno jedan od kvalitetnijih i sadržajnijih “korona zakona” u BiH.

Fena

 Herceg je obrazlažući novousvojeni zakon podsjetio kako je Vlada HNK-a, radeći na suzbijanju širenja koronavirusa, svjesna kakve će posljedice “korona kriza” ostaviti na privredu, istodobno radila i pripremala mjere za pomoć privredi s ciljem očuvanja što je moguće većeg broja radnih mjesta.

  • Sukladno tomu, pristupili smo izradi Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica izazvanih koronavirusom i potpori privredi na području HNK-a – tzv. ‘korona zakona’, koji je Vlada utvrdila na sjednici održanoj 15. maja 2020. godine – kazao je Herceg.

 Istaknuo je pritom kako se mjesecima zalagao i isticao kako teret privredne krize mora biti ravnomjerno raspoređen na sve razine vlasti – od federalne do lokalne, međutim, dodao je, kako je konačnim zakonskim rješenjima s federalne razine, taj teret ipak većinski prebačen na proračune kantona, gradova i općina.

  • Federacija BiH je preuzela subvencioniranje samo doprinosa u fondove obveznih osiguranja u iznosu od 245 maraka, poslodavac 19 maraka poreza na dohodak i posebnih naknada, dok su kantonima  i JLS ostavljene obveze izmirenja iznosa od čak 425 maraka za neto plaće. No, danas smo tu gdje jesmo i na nama je učiniti najviše što možemo kako bismo pomogli u očuvanju radnih mjesta – rekao je.

 Dodao je da preuzimajući tu obvezu, Kanton ni na koji način nije opteretio jedinice lokalne samouprave, nego je ovim zakonom tu obvezu preuzela u cijelosti.

  • Danas opetovano pozivam i sve druge nivoe vlasti da slijede naš primjer i pruže snažniju potporu privredi. Mi smo kao Vlada učinili prvi, ali vrlo bitan korak – naglasio je Herceg.

 Istakao je također kako će usvojene izmjene i dopune rebalansa proračuna za 2020. godinu, uz “korona zakon”, dati ključan financijski okvir i smjernice “našeg ponašanja u ovoj iznimno teškoj i složenoj privrednoj situaciji”.

  • Posljedice ‘korona krize’ su ogromne, no uvjeren sam u to kako zajedničkim naporima i uz više razumijevanja drugih nivoa vlasti, izazove koji su pred nama možemo uspješno savladati – zaključio je predsjednik Vlade HNK-a.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI