“INTERVENIŠITE DA PRESTANU” Pismo episkopa Irineja stiglo do Trampa


Njegovo preosveštenstvo episkop istočnoamerički Irinej potvrdio je da je njegovo pismo predsjedniku SAD Donaldu Trampu povodom Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori stiglo do američkog predsjednika.

– Primio sam povratnu informaciju iz Bijele kuće da je pismo prenijeto predsedniku Trampu, tako da znam da je došlo do njega – rekao je episkop Irinej za Sputnjik.

On je u pismu pozvao Trampa da interveniše kod Vlade Crne Gore da “pod hitno prestanu i odustanu od progonstva koje čine po vjerskoj osnovi i od oduzimanja vijekovima starih bogomolja Srpske pravoslavne crkve (SPC) u toj zemlji”.

– Želimo privoljeti Vašu hitnu pažnju na oštru zloupotrebu vjerskih sloboda i prava na posjed imovine u Crnoj Gori. Nakon što je Skupština Crne Gore usvojila Zakon o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, došlo je do brutalnog sukoba sa miroljubivim hrišćanskim pravoslavnim demonstrantima koji su samo željeli da zaštite svoje svetinje od nasilnog otimanja – naveo je episkop Irinej u pismu predsjedniku SAD.

Politički analitičar iz Vašingtona Obrad Kesić rekao je za Sputnjik da je ovo prvi korak srpske zajednice i SPC u SAD, dodajući da je uvjeren da će uslijediti i drugi potezi.

– Pismo episkopa Irineja treba staviti upravo u kontekst onoga što se dešava u SAD, a dešava se velika mobilizacija srpske zajednice povodom ugrožavanja prava vjernika i SPC u Crnoj Gori – naveo je Kesić.

On je podsjetio da je SPC uvijek pokazivala solidarnost kada su bila ugrožena prava vjernika i srpskog naroda, kao što je bio slučaj na Kosovu i Metohiji.

– Ovo je nastavak njihove brige za sopstveni narod, za vjernike. U pripremi su dalji koraci, vladike će tražiti sastanke sa predstavnicima američke administracije, uključujući i senatora Sema Braunbeka koji se bavi pitanjima vjerskih sloboda – dodao je Kesić.

On je naveo da je srpska zajednica počela kampanju kako bi članovi Kongresa i američke administracije bili informisani o tome kako novi zakon ugrožava prava SPC, ali i drugih vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Kesić ukazuje na to da potencijalni odgovor američke strane zavisi od toga koliko će to postati važno pitanje da bi se američka administracija bavila njime.

-Balkan je, kao što znate, na periferiji interesa američke administracije, ali u novonastaloj situaciji, kada u javnosti to pitanje privlači sve više pažnje, može se očekivati da se u Kongresu pokrene pitanje šta se dešava u Crnoj Gori – rekao je Kesić.

Pročitajte još:

Prema njegovim riječima, neke struje u Stejt dipartmentu sve ovo stavljaju u kontekst onoga kako oni gledaju na svijet, a gledaju tako de je uvijek problem kada Srbi traže neka prava.

Kesić je napomenuo da “ima više struja” i da jedna uopšte ne želi da dovodi u pitanje to što rade crnogorske vlasti, a da druga struja u Stejt dipartmentu shvata da u Crnoj Gori ima sve više problema i da moraju da se bave onim što se dešava u Podgorici.

On kaže da su oni koji žele da zaštite vlast u Podgorici u velikoj mjeri isti ljudi koji su protivnici Trampa jer on predstavlja neku drugu spoljnu politiku koja je u suprotnosti sa politikom sprovođenom u posljednje dvije decenije.

– Oni sve tumače u kontekstu pitanja da li se Amerika povlači i ako se povlači kome otvara prostor, posebno u vezi sa Balkanom, a vlasti u Podgorici žele da to iskoriste i protest naroda predstavljaju kao strano mešanje u unutrašnja pitanja Crne Gore – rekao je Kesić.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI