IRAN U LIBAN ŠALJE MOBILNU BOLNICU I DEVET TONA MEDICINSKIH POTREPŠTINA


Iz iranskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su 22 zdravstvena uposlenika, uključujući ljekare i specijaliste za mobilne bolnice, poslani u Liban

Ministar vanjskih poslova Irana Mohammad Javad Zarif najavio je da će formirati mobilnu bolnicu u Bejrutu za liječenje povrijeđenih u eksploziji u glavnom gradu Libana, prenosi Anadolu Agency (AA).

Zarif je na društvenoj mreži Twitter naveo da je telefonom razgovarao sa libanskim kolegom Serbelom Vehbeom.

Kako je kazao, spremni su za svaku vrstu hitne pomoći Libanu.

  • Na sastanku s libanskim ministrom vanjskih poslova Vehbeom naglasili smo snažnu i odlučnu solidarnost Irana s libanskim narodom”, rekao je Zarif.

Rekao je da će poslati pomoć u medicinskoj opremi i napraviti mobilnu bolnicu u Bejrutu.

Iz iranskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su 22 zdravstvena uposlenika, uključujući ljekare i specijaliste za mobilne bolnice, poslani u Liban.

Navedeno je i da će devet tona hrane i medicinskih potrepština avionom biti prevezeno u Liban.

Do eksplozije je došlo jučer nešto iza 18 sati u luci Bejrut. Kako su izvijestili mediji, u jednom od skladišta je najprije izbio požar, a potom je uslijedila eksplozija koja se čula i u predgrađima. Na društvenim mrežama objavljeni su videozapisi na kojima se može vidjeti da se radi o vrlo snažnoj eksploziji.

Prema posljednjim podacima koje je objavio Crveni križ Libana, u eksploziji je poginulo najmanje 100, a povrijeđeno oko 4.000 osoba.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI