Iranske škole zatvorene zbog rekordnog onečišćenja zraka


Iranske vlasti naredile su u nedjelju zatvaranje škola u Teheranu i nekoliko drugih gradova zbog rekordnog onečišćenja zraka. Gusti sivi oblak već nekoliko dana obavija grad i potpuno zaklanja pogled na okolne planine Alborz. U subotu se vidio u dolinama udaljenim 20 km sjeverno od grada.

Odluku o zatvaranju škola u glavnom gradu je najavio zamjenik guvernera nakon što je zagađenje zraka prešlo novu granicu, prenosi državna agencija Irna. Zatvorene su i pokrajinske škole u još dva kantona i tako će vjerojatno ostati i u ponedjeljak. 

Vlasti pozivaju starije osobe, djecu i osobe s dišnim problemima da ne izlaze iz kuća, a ne savjetuju se ni sportske aktivnosti. Zbog zagađenja zraka škole u Teheranu već su bile zatvorene nekoliko dana u studenom.
USPJELI SE DOGOVORIT


Rijetki slučaj suradnje: Irak i SAD razmijenili su zatočenike


Prema podacima gradskih vlasti, koncentracija sitnih čestica PM 2,5 dosegnula je prosječno 145 mikrograma po prostornom metru u 24 sata, a u nekim je četvrtima prešla 165 migrograma.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje stopu nižu od 25 mikrograma po prostornom metru tijekom 24 sata.

Kako bi smanjile onečišćenje, vlasti su ograničile promet automobila u prijestolnici koja ima 8,5 milijuna stanovnika. U cijeloj pokrajini je zabranjen promet kamiona.

Svake godine između studenoga i veljače zagađenje zraka u Teheranu doseže vrhunce zbog toplinske inverzije, kada hladni zrak na visini sprečava protok toplog zraka.
FILE PHOTO: The Iranian flag flutters in front the International Atomic Energy Agency (IAEA) headquarters in Vienna

FILE PHOTO: The Iranian flag flutters in front the International Atomic Energy Agency (IAEA) headquarters in Vienna

POHVALILI SE


Iran i dalje prodaje naftu iako im je SAD nametnuo sankcije


Prema izvješću Svjetske banke iz 2018., glavni uzroci zagađenja su promet teških vozila, motori, rafinerije i termoelektrane. Službeni podaci objavljeni u iranskom tisku navode da onečišćenje zraka svake godine izaziva smrt 30.000 osoba. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL ‘ZENZACIJA’ S IVANOM ŠARIĆEM:

24sata.hr


POVEZANE VIJESTI