Kineski ljekar koji je svijet upozorio na koronavirus ipak nije mrtav


Objavio je to CNN nakon što su oni, kao i brojni svjetski mediji, objavili da je 34-godišnji Li Wenliang umro od posljedica zaraze koronavirusom.

Vijest o smrti ovog ljekara objavili su brojni svjetski mediji nakon što su vijest prvobitno objavili kineski državni mediji.

Iz bolnice su naknadno javili da je Li Wenliang kritično, ali da nije mrtav.

Izbrisali objave

Global Times objavio je danas na Twitteru oko 22:40. po lokalnom vremenu da je Li preminuo. Pozvali su se na prijatelje i doktore iz bolnice. Nakon nekoliko sati objavu su obrisali.

Slijedio ih je komunistički People’s Daily. Nakon toga vijest se brzo proširila po društvenim mrežama. Većina kineskih medija objavila je vijest o smrti bez navođenja izvora.

I drugi kineski mediji bez objašnjenja su obrisali objave o njegovoj smrti. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je sućut obitelji preminulog ljekara nakon izvješća o njegovoj smrti, no kasnije je promijenila izjavu rekavši da za sada nema pouzdanih informacija o zdravstvenom statusu ljekara u pitanju.

Javio se prije nekoliko dana iz bolnice

Ljekar je, nakon što je krajem prošle godine objavio dramatično upozorenje o opasnostima koronavirusa, posjetila policija. Zaprijetili su mu da ne širi lažne vijesti.

On je prije nekoliko dana iz bolničkog kreveta podijelio svoju priču.

“Pozdrav svima. Ja sam Li Wenliang, oftalmolog u Središnjoj bolnici Wuhan”, napisao je Wenliang na kineskoj društvenoj mreži Weibo i započeo sa svojom pričom.

Wenliang je u prosincu u svojoj bolnici primijetio sedam slučajeva zaraze nepoznatim virusom za koji je mislio da ima sličnosti sa SARS-om, virusom koji je 2003. uzrokovao globalnu epidemiju.

30. prosinca upozorio je svoje kolege ljekare da bi se moglo raditi o vrlo zaraznoj bolesti i savjetovao im da nose zaštitnu odjeću kako bi izbjegli zarazu. Četiri dana kasnije posjetila ga je policija, odnosno službenici iz Ureda za javnu sigurnost koji su mu predali pismo u kojem je optužen da je “davao lažne informacije” koje su “ozbiljno narušile društveni poredak”.

“Službeno Vas upozoravamo da ćete biti privedeni pravdi ako nastavite širiti ovakve neosnovane glasine“, pisalo je u pismu.

Wenliang je bio jedna od osam osoba koje je policija u to vrijeme nadgledala zbog “širenja nevjerodostojnih glasina”, piše BBC.

Isprika stigla prekasno

Krajem siječnja Wenliang je na Weibu objavio kopiju pisma i ispričao što se dogodilo. U međuvremenu su mu se lokalne vlasti ispričale, no bilo je kasno za ispriku jer su se tog istog mjeseca mnogi zdravstveni djelatnici zbog slabe zaštite zarazili koronavirusom.

Ista stvar dogodila se i samome Wenliangu. Samo tjedan dana nakon posjeta policije liječio je ženu koja je imala glaukom, a nije znao da je i zaražena novim koronavirusom. Uskoro je dobio temperaturu i počeo kašljati te je završio u bolnici. Razboljeli su se i njegovi roditelji koji su također ostali na bolničkom odjelu.

(Vijesti.ba / Index.hr)

Preuzeto sa Vijesti.ba


POVEZANE VIJESTI