KORONAVIRUS U SVIJETU: POSLJEDNJI OBJAVLJENI PODACI SU ZABRINJAVAJUĆI


Više od 18 miliona ljudi širom svijeta zaraženo je koronavirusuom, pokazuju posljednji podaci.

Gotovo 694 hiljade je preminulo.

I dalje su Sjedinjene Američke Države najpogođenije. Broj inficiranih premašio je 4,8 miliona, a umrlo je više od 158.000.

U međuvremenu, Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da, bez obzira na velike nade koje se polažu u vakcinu, možda nikada neće biti pouzdanog lijeka protiv koronavirusa, te da će put ka normalizaciji stanja biti dug.

Iz Svjetske zdravstvene organizacije poručuju da se za sada zaustavljanje epidemija svodi na osnove javnog zdravlja i suzbijanja bolesti. Sve države su upozorene da rigorozno primjenjuju zdravstvene mjere kao što je nošenje maski, fizičko distanciranje, pranje ruku i testiranje.

  • Uradite sve to. Informisanje, jačanje i slušanje zajednica. Sve to. Na pojedincima je da drže fizičke distancu, nose maske, redovno peru ruke i kašlju na sigurnoj udaljenosti od drugih. Sve to – kaže Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor SZO.

Najteže pogođena regija u svijetu je Latinska Amerika s gotovo pet miliona zaraženih. Pritom su ionako slabi zdravstveni sistemi prenatrpani, ekononomski rast pada na oko 9%, a zemlje još dublje tonu u siromaštvo i nezaposlenost. Najteže je u Brazilu gdje je više od 2,7 miliona zaraženih i više od 94.000 umrlih.

Koronavirus bjesni u Indiji. Dnevni broj novozaraženih ne smanjuje se ispod 50.000 u posljednjih pet dana. Ukupno je registrovano 2,8 miliona slučajeva infekcije što ovu zemlju stavlja na treće mjesto na neslavnoj listi, odmah poslije SAD-a i Brazila.

Ilustracija

Zdravstveni radnici na Filipinima upozoravaju da zemlja gubi bitku s koronavirusom, te će od sutra više od 27 miliona Filipinaca, odnosno četvrtina stanovništva države, biti u izolaciji u svojim domovima. Od početka juna, kad je u zemlji ukinuta jedna od najdugotrajnijih mjera zabrane izlaska iz domova, broj potvrđenih slučajeva bolesti upeterostručio se i premašio 100.000.

U naporima da zauzda širenje virusa koji se vratio nakon što je prvobitno stavljen pod kontrolu, australski drugi najveći grad Melbourne u kojemu je već na snazi noćni policijski sat objavio je nova ograničenja za industriju, uključujući trgovinu i građevinarstvo. Premijer savezne države Viktorije upozorio je da u suprotnom ograničenja ne bi trajala šest sedmica, već šest mjeseci.

  • Koliko god nas srce boljelo zbog zatvaranja radnih mjesta, moramo to učiniti kako bismo zaustavili širenje ovog iznimno zaraznog virusa – kaže Daniel Andrews, premijer Victorije.

U međuvremenu, britanski ministar zdravstva izjavio je da će britanskim bolnicama, domovima za njegu i laboratorijima biti dostavljeni milioni testova na koronavirus koji ga mogu otkriti u roku 90 minuta. Nacionalna zdravstvena služba najavila je pak da će pacijentima oboljelima od raka ponuditi prilagođene COVID tretmane, uključujući lijekove bez većeg utjecaja na imunološki sistem.

(Sabina Šišić)

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI