NE DAJU SVETINJE Litije širom Crne Gore, pet momaka i djevojka pješačili 60 kilometara  (FOTO)


Litije i molebani u znak protesta protiv usvojenog Zakona o slobodi veroispovijesti organizovane su i večeras u više crnogorskih gradova.

Litija je u Podgorici krenula iz hrama Hristovog vaskrsenja, gdje je održan moleban, a kako navode Vijesti, sveštenstvo Mitropolije crnogorsko-primorske i građani proći će Dalmatinskom ulicom, oko Bloka IX i vratiti se u hram.

Veliki broj Nikšićana je, uprkos hladnom vremenu, prisustvovao molebanu koji je služen u hramu Svetog Vasilija Ostroškog i litiji koju je predvodio arhimandrit zagrebačko-ljubotinjski Danilo uz lokalno sveštenstvo i monaštvo.

Litiji su prisustvovali i petorica momaka i jedna djevojka koji su jutros u pet sati krenuli pješke iz manastira Bijele kod Šavnika i prešli put od šezdesetak kilometara.

Riječ je o Jovani Knežević, Milanu Roćenoviću, Željku Janjuševiću, Petru Božoviću, Radu Kneževiću i Jovanu Vukoviću.

Na litiji koju je organizovala Eparhija mileševska okupio se i veliki broj građana Pljevalja, koji su tokom molitvene šetnje skandirali “Ne damo svetinje” i “Ustala je Crna Gora svetinja se braniti mora.”

Litiju je predvodio vladika mileševski Atanasije, koji je sa sveštenstvom prethodno služio moleban u Crkvi svete Petke u centru grada.

U Plužinama je moleban služen u Crkvi svetog Jovana Krstitelja, a nakon toga mještani su prošli ulicama noseći svijeće i ikone, prenijele su Vijesti.

Litija je organizovana i u Bijelom Polju poslije molebana u Crkvi svetih apostola Petra i Pavla. Nakon toga Bjelopoljci su se uputili u mirnu protestnu šetnju do crkve svetog Nikole u Nikoljcu.

Litije su održane i u Baru, Kotoru, Herceg Novom, na Žabljaku kao i u Beranama.

U Beranama je litija, kao i obično, krenula od centra grada i kretala se ustaljenom trasom, Ulicom 29. novembra, pored zgrade policije, pa zatim ulicom Dušana Radevica i dalje prema naselju Dolac i manastiru Đurdevi stupovi.

Policija je bila na svim važnijim raskrsnicima, regulišući saobraćaj i omogućavajući nesmetan prolazak učesnicima protesta. Litija i moleban protekli su mirno. Protestne šetnje se od Božića u Crnoj Gori organizuju dvaput sedmično, četvrtkom i nedjeljom.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI