NEKAD SU BILI PRST I NOKAT, A SADA SU NA RATNOJ NOZI: BJELORUSIJA I RUSIJA IZNIJELE NOVE TVRDNJE


Spor između Moskve i Minska koji je izbio poslije nedavnog hapšenja grupe od tridesetak navodnih ruskih plaćenika u Bjelorusiji, produbljen je pošto su obje strane iznijele nove suprotne tvrdnje o tom slučaju, navodi Rojters.

epa08570852 Young people take selfie before a huge placard reading ‘9 August 2020 Presidential Elections in Belarus’, in Minsk, Belarus, 28 July 2020. Belarus President Alexander Lukashenka who won every Presidential Election since independence in 1991, confirmed that he will seek another term in the country?s 2020 Presidential Election. Belarus authorities face criticism from The European Union?s foreign policy chief, Josep Borrell as they have failed to ensure a fair election. EPA-EFE/TATYANA ZENKOVICH

Do hapšenja je došlo uoči predsjedničkih izbora u Bjelorusiji, zakazanih za 9. avgust, a Rusija je u četvrtak saopštila da je riječ o zaposlenima jedne privatne firme za pružanje usluga obezbjeđenja koji su, kako je rečeno, ostali u Bjelorusiji pošto su propustili let za Istanbul.

Međutim, Aleksandar Agafonov, šef bjeloruske istražne grupe koja se bavi ovim slučajem, sinoć je izjavio da je ta grupa muškaraca – od kojih su neki na sebi imali vojnu odjeću – uopšte nije planirala da leti za Istanbul, navodi Rojters.

Agafonov je naveo da avio-karte za Istanbul, koje su kod članova grupe pronađene, “predstavljaju samo alibi”, kao i da su oni davali “kontradiktorne iskaze” o svrsi svog boravka u Bjelorusiji.

Dan prije toga, bjeloruske vlasti saopštile su da vjeruju u moguću povezanost supruga opozicione izborne kandidatkinje Svetlane Tihanouskaje sa tom grupom, a protiv njega je i pokrenut krivični postupak zbog sumnje da je pokušao da izazove nerede.

Ruski ambasador u Bjelorusiji Dmitrij Mezencev izjavio je da se ta grupa ljudi ni na koji način nije miješala u unutrašnja pitanja Bjelorusije, i da je tamo došla na proputovanju ka neimenovanoj trećoj zemlji u koju je trebalo da doputuje preko Istanbula.

U izjavi za RIA Novosti, šef spoljnoobavještajne službe Rusije Sergej Nariškin danas je izrazio nadu da će situacija povodom ovog incidenta biti uspješno razriješena u interesu razvoja prijateljskih i bratskih odnosa između dvije zemlje i naroda.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI