Nekoliko trikova: Patike u veš mašini, kako da ne uništite farmerke…


Vlasnik firme za čišćenje Vil Lankston tvrdi da pranje patika u mašini za veš nije najbolja ideja. U mašini se može uništiti lijepak koje drži patike, čak i ako ih perete samo hladnom vodom.

“Savjetujem vam da ne perete svoje patike u mašini i da ih nikako ne stavljate u mašinu za sušenje. Toplina ih može zgužvati i uništiti lijepak koji ih drži. U sušilici se ipak mogu stisnuti, zavisno od toga od kojeg su materijala“, rekao je za Daily Mail.

Umjesto pranjem u mašini, patike možete očistiti nježnim pranjem na ruke. Lankston je potvrdio i stari mit da će peškiri biti nježniji ako se s njima u sušilicu veša ubaci teniska loptica.

“Ako želite da vam peškiri budu nježni, preporučujem da ubacite lopticu prije sušenja. Možete je ubaciti i s pernatim jaknama, jastucima i svime što treba dobro otresti dok se suši. Teniska loptica pomaže da se rublje brže osuši”, rekao je.

Tvrdi da “čišćenje” pantalona u zamrzivaču nije moguće,već preporučuje da ih operete nakon pet nošenja te da ih izvrnete prije pranja kako biste usporili njihovo izblijeđivanje. Iako nam se čini da je veš čistiji s malo više deterdženta, Lankston ipak smatra da to nije tako, piše portal Lepa&Srećna.

“Previše praška za pranje rublja može stvoriti nove probleme poput mrlja na odjeći, neugodnih mirisa u mašini i dužeg sušenja odjeće”, rekao je.

Otkrio je i da pranje rublja na visokoj temperaturi ne ubija bakterije, već preporučuje korišćenje izbeljivača na bazi hlora.


Inmedia.ba


POVEZANE VIJESTI