NOVI CRNI BILANS Umrlo šest kineskih zdravstvenih radnika, 1.716 osoba zaraženo virusom korona


Kineski zvaničnici objavili su novi bilans za zdravstvene radnike zaražene novim virusom korona, usred zabrinutosti zbog nedostatka zaštitne opreme.

– Šest zdravstvenih radnika je umrlo, a 1.716 je zaraženo virusom COVID-19 – rekli su zvaničnici, prenosi BBC.

Prošlosedmična smrt doktora Li Venlianga, koji je pokušao rano upozoriti vlasti na virus, izazvala je tugu i bijes u javnosti.

Za sada je poznato da je više od 1.300 ljudi umrlo od virusa. Posljednje brojke pokazuju 122 nova smrtna slučaja u Kini, što znači da je broj umrlih 1.381.

Ukupni broj zaraženih povećan je  na 63.922 slučaja, prema podacima Nacionalne zdravstvene komisije.

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je u utorak da nije došlo do većeg pomaka u postotku smrtnosti ili jačine virusa, uprkos porastu broja zaraženih u pokrajini Hubei, epicentru bolesti.

Do porasta u Hubeiju je došlo jer su oni počeli koristiti širu definiciju za dijagnostifikovanje ljudi, rekao je Majk Rajan, šef programa SZO za vanredne slučajeve u zdravstvu.

Takođe nije bilo značajnog porasta broja zaraženih slučajeva izvan Kine.

Zeng Jiksin, potpredsjednik kineske nacionalne zdravstvene komisije, rekao je dasu u Vuhanu, gdje je epidemija počela, zaražena 1.102 medicinska radnika, te još 400 u drugim dijelovima pokrajine Hubei.

Rekao je da se broj zaraženih među zdravstvenim radnicima povećava.

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI