Odigrajte jedan Solitaire za 30. rođendan legendarne video igre


Svi koji su ikad koristili računalo, barem među starijom generacijom, svakako su barem jednom pokrenuli video igru koja danas slavi 30 godina.

Jedna je od onih jednostavnih igara koje se nalaze u Windowsima, a koju mnogi od nas znaju zaigrati iz čiste dosade. Upravo je iz čiste dosade i nastala ova legendarna igra. Davne 1988. Wes Cherry je bio stažist u Microsoftu koji je u slobodno vrijeme došao na ideju za igru. Tada i nije bilo toliko igara kao danas, a mnogi su morali doslovno izraditi igru ako su se htjeli zabavljati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Sustav hvatanja karata mišem i postavljanja na željeno mjesto koji se koristi u Solitaireu, predstavlja osnovnu “drag-and-drop” funkciju o kojoj danas uopće ne razmišljamo, već je prihvaćamo kao zdravo za gotovo u brojnim softverskim programima. 
POVIJEST SLAVNE IGRE


Legendarni Solitaire igramo i danas, a nastao je iz – dosade!


Solitaire još uvijek mjesečno igra oko 35 milijuna igrača, a svaki dan se odigra više od 100 milijuna partija. Iako gameri nikada neće nazvati Solitaire video igrom, činjenica je da je on najigranija igra u povijesti, a dugovječnost joj osigurava Microsoft koji ju je ugrađivao u sve inačice Windowsa dulje od dva desetljeća. Prestala je biti dio Windowsa tek s izlaskom Windowsa 8 2012. godine.

via GIPHY

Svjetska gaming industrija prošle je godine dala svojevrsno priznanje Solitaireu, uvrstivši ga u “kuću slavnih”, odnosno u World Video Game Hall of Fame.

Microsoft želi da danas svatko od nas odigra barem jednu partiju Solitaira, kako bi mu za rođendan poklonio rekord po broju igrača i partija odigranih u jednom danu. Jeste li za?

24sata.hr


POVEZANE VIJESTI