Odjeveni u crno: ‘Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong’


Uz uzvike “Borite se za slobodu, stanite uz Hong Kong”, anti-vladini aktivisti, mladi i stari, krenuli su iz Victoria Parka u užurbanoj trgovačkoj četvrti Causeway Bay, prema ulici Chater u blizini središta financijske četvrti.Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLVlasti su dale zeleno svjetlo Građanskom frontu za ljudska prava (CHRF) – organizatoru uglavnom mirnih milijunskih prosvjednih povorki u lipnju – za održavanje skupa te je po prvi puta ta organizacija dobila dozvolu za prosvjed od 18. kolovoza.

“Borit ću se za slobodu dok ne umrem jer sam Hongkonžanin”, rekla je June, 40-godišnja majka odjevena u crno, koja je sjedila na travi u parku Victoria. 
People attend a Human Rights Day march | Autor: LAUREL CHOR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL


Foto: LAUREL CHOR/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL“Pet zahtjeva, niti jedan manje”, odzvanjalo je ulicama Hong Konga, što se, između ostalog, odnosi na zahtjev prosvjednika za biranjem čelnika Hong Konga na općim izborima, dok sada premijerku bira odbor od 1200 članova.

Policija je rekla ranije u nedjelju da je uhitila 11 osoba, koje imaju od 20 do 63 godine, te da su zaplijenili razna oružja, uključujući vojne noževe, petarde, 105 metaka i prvi zaplijenjeni pištolj za vrijeme šestomjesečnih prosvjeda.

Novi ravnatelj policije u Hong Kongu Christ Tang kazao je da će njegove snage prosvjednicima pristupiti fleksibilno, koristeći “i tvrdi i meki pristup”. 
Protesters march for human rights in Hong Kong | Autor: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL


Foto: Thomas Peter/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLProsvjedi su pokrenuti zbog najave donošenja zakona o ekstradiciji koji bi omogućio izručenje osumnjičenika u ostale dijelove Kine.

Stanovnici Hong Konga koji, po formuli “jedna zemlja, dva sustava”, ima značajnu autonomiju i uživa više političkih sloboda od ostatka Kine, strahuju od pokušaja Pekinga da umanji autonomiju tog grada.
Protesters march for human rights in Hong Kong | Autor: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL


Foto: LEAH MILLIS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELLPeking to odbacuje, a za prosvjede krivi SAD i Veliku Britaniju, čija je kolonija bio Hong Kong.

Stanje u Hong Kongu je relativno mirno od izbora za vijeća gradskih četvrti 24. studenog, na kojima su prodemokratski kandidati osvojili skoro 90 posto mjesta, dok su na prethodnim izborima većinu odnijeli propekinški kandidati. 

24sata.hr


POVEZANE VIJESTI