Olujno nevrijeme u Francuskoj ponovno oduzima živote…


Drugi put u nekoliko dana jugoistok Francuske pogodilo je olujno nevrijeme koje je iza sebe ostavilo najmanje pet mrtvih, dvoje civila i trojicu spasilaca, i veliku materijalnu štetu.

U zadnjih desetak dana 11 osoba je izgubilo život na tom području u dvjema olujama praćenim kišom, poplavama i vjetrom, zbog kojih je Meteo France proglasio crvenu uzbunu.

– Crveni alarm je ukinut, ali je poslije nevremena ostalo područje poharano poplavom. Moje su misli uz sve koji su zadnjih tjedana na jugu trpjeli zbog nevremena. Napose uz obitelji i rodbinu naših sugrađana koji su izgubili život – objavio je na Twitteru predsjednik Emmanuel Macron.

Kako bi pritekli u pomoć stradalima, u nedjelju je mobilizirano 1.380 vatrogasaca i šest helikoptera civilne zaštite, rekao je u ponedjeljak ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner nedaleko od mjesta na kojemu se srušila jedna od tih letjelica, pri čemu su poginule tri osobe. Žrtve su pilot civilne zaštite, tehničar i spasilac.

– Udarili su u brijeg zbog magle – rekao je novinarima na mjestu nesreće Richard Mallie, gradonačelnik Bous-Bel-Aira.

Olujno nevrijeme je u nedjelju navečer i tijekom noći najteže pogodilo Azurnu obalu, departmane Alpes-Maritimes i Var, gdje su poginule dvije osobe. U ponedjeljak su sve škole u Cannesu, Mandelieuu i Pegomasu bile zatvorene.

U Mandelieu-la Napouleu stanovnici i trgovci su čistili blato lopatama. Voda je ušla u neke kuće a jedna ulica se u nedjelju navečer pretvorila u blatnu bujicu, rekli su stanovnici za AFP.

Prošli vikend slično je nevrijeme pogodilo Azurnu obalu, odnijevši šest života.

24sata.hr


POVEZANE VIJESTI