Općinsko vijeće Jajce usvojilo rebalans proračuna za 2020. godinu


Redovita, 19. po redu sjednica općinskog vijeća održana je u četvrtak, 21.svibnja 2020. Nakon brojnih medijskih izvještaja i radijske emisije u kojoj su jasno iznesena stajališta oko odgađanja ranije zakazane sjednice, rebalansa i drugih pitanja- očekivano je i rasprava na samoj sjednici bila burna, piše Volim Jajce.

Vijećnička pitanja su već po tko zna koji put bila usmjerena načelniku i njegovoj administraciji te vezana za kvalitetu izvođenja javnih radova, s naglaskom na sumnju da je sve po projektima i po zakonu. Začuđujuće je i žalosno da vijećnici (a često s razlogom) uopće moraju sumnjati na to i koristiti instituciju vijećničkih pitanja da bi se saznalo da li je sve po zakonu i po usvojenom projektu. Kao da se to kod nas nažalost ne podrazumijeva. Još je šokantnije da načelnik na ta pitanja uopće ne odgovara. Ne jednom se dogodilo da vijećnicima stigne odgovor iz institucija iz Sarajeva i Travnika, ali ne i pisani, konkretan odgovor od načelnika i općinskih službi.

Dnevni red bio je u znaku informacije i Odluka o mjerama vezanih za vanredne mjere zbog posljedica korona virusa, što naravno uključuje i rebalans proračuna.

O stanju u našoj općini za vrijeme pandemije izvijestili su Ivo Šimunović, zapovjednik stožera općinske civilne zaštite; Mirzet Hrnjić, ravnatelj Doma zdravlja; Stipan Jezerčić , ravnatelj Opće bolnice Jajce i Bare Pršlja, načelnik policijske stanice Jajce. Svi su se složili da je higijensko-epidemiološka situacija u Jajcu jako dobra, zahvalili zdravstvenim radnicima, volonterima, svim uključenim službama, ali posebno građanima na poštivanju i pridržavanju propisanih mjera.

Usvojena je Odluka o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica za privredne subjekte kojima je naredbama Federalnog štaba civilne zaštite bio zabranjen rad. Mjere će se primjenjivati na razdoblje od 18.3.-31.05.2020., a po raspisanom Javnom pozivu. Usvojen je i Program i kriteriji raspodjele sredstava iz Granta za poljoprivredu u 2020.godini u iznosu od 500 000 KM za koji će također biti raspisan poziv.

Prijedlogom rebalansa, po trenutnim procjenama Službe za financije i generalnim padom prihoda proračun je smanjen za cca 9,5% odnosno 111 000 KM. Iako je i u medijima i na današnjoj sjednici bilo negodovanja oko ranijeg otkazivanja sjednice zakazane za 24.4. 2020., činjenica je da je u međuvremenu došlo do značajnih promjena rebalansa. Za najavljenu sjednicu nisu bili stvoreni formalni uvjeti, no najveći problem koji je isticao Klub HDZ-a BiH bilo je neprepoznavanje potrebnih financijskih potreba zdravstvenih ustanova, posebno naše Opće bolnice. Raniji prijedlog nije bio prihvatljiv za Klub vijećnika HDZ-a, a u međuvremenu je ishođeno i povećanje tranše za JU Dom kulture, nužnu za redovno funcioniranje i plaće zaposlenika te povećanje Granta za sport i uređena raspodjela vjerskim zajednicama.

Najburniji dio rasprave na sjednici odnosio se na amandmanski prijedlog Kluba vijećnika HDZ-a BiH o povećanju Granta Općoj bolnici Jajce. Jajačka bolnica cijelo vrijeme proglašena pandemije nije prestajala s radom, rađeni su svi potrebni pregledi i terapije kao i operativni zahvati. Nažalost, kao što je dobro poznato- naša bolnica je niz godina u nezavisnoj financijskoj situaciji te iako je njen status pravno-formalno tek nedavno uređen, bolnica u Jajcu propisane je mjere i naredbe izvršavala u zaista teškim financijskim uvjetima. Stoga je Klub vijećnika HDZ-a BiH uložio amandman – da se transfer Općoj bolnici od usvojenih 80 000 KM poveća za 100 000 KM na dakle ukupno 180 000 KM za 2020. godinu. Načelnik Općine žustro je i ljutito na sjednici branio stav kako bolnici ne želi povećati transfer prebacujući odgovornost na kantonalnog ministra i ističući kako Općina nema nikakvu obvezu financirati bolnicu.

Zdravlje naših građana je neprocjenjivo, a u ovo posebno vrijeme pandemije i uvjeta u kantonalnom zdravstvu…žalostan je ovakav stav i načelnika i vijećnika SDA, SBB-a i Stanke za BIH koji su bili suzdržani (a njihovi su vijećnici doktori !) I dok novaca u proračunu zaista ima, dok pomažemo i privatnike..zar trebamo čekati da se opstanak bolnice dovede u pitanje? Čemu inat i toliko gorljivo odbijanje da se bolnici pomogne kad je pomoć bolnici ustvari pomoć upravo našim građanima koji bi u najgorem scenariju trebali na najmanje zahvate, interno liječenje, mikrobiološku pretragu i sl.- putovati u Bugojno ili Travnik?!

Navedeni amandman koji je uložio Klub vijećnika HDZ-a BiH podržali su i vijećnici Edina Kurt, Mirko Ljubez i Ivan Jakešević te je s 13 glasova ZA našoj bolnici za ovu godinu povećana tranša.

volim jajce.com

www.jajce-online.com


POVEZANE VIJESTI