Po receptu naših starih: Fantastična štrudla od oraha i meda


Ništa kao miris ne može nas vratiti u djetinjstvo, u one divne, bezbrižne dane.

Da bismo vas vratili barem na tren, donosimo vam recept za domaću štrudlu s orasima i medom, onako kako su je pravili naši stari

Mekana i ukusna poslastica naći će put do svačijeg srca.

Sastojci:

Za tijesto:

600 g brašna

250 ml mlakog mlijeka

1 jaje

1 kašika maslaca

1 kesica suhog kvasca

2 kašike šećera

malo soli

Za fil:

200 g mljevenih oraha

6 kašika meda

1 kašičica cimeta

50 g omekšalog maslaca

Priprema:

1. Od svih sastojaka umijesiti tijesto. Ostaviti oko 30 minuta da naraste.

2. Premjesiti ga i razvući u pravougaonik. Izmiješati sve sastojke za fil. Tijesto premazati filom i uviti u rolat.

3. Rolat po dužini rasjeći oštrim nožem da se dobiju dvije polovine.

4. Polovine uplesti jednu preko druge (kao pletenicu), tako da dio s filom uvijek bude gore. Napraviti vijenac i staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Peći na 180 stepeni oko 30 minuta. Gotovu i vruću štrudlu premazati toplim medom, piše Glossy.

Uživajte!


Inmedia.ba


POVEZANE VIJESTI