Powell: ‘Fed’ će se otkupom državnih obveznica boriti protiv sljedeće recesije


– Imat ćemo manje prostora za smanjenje (kamatnih stopa). To znači da je puno vjerovatnije da ćemo se morati okrenuti alatima koje smo koristili u finansijskoj krizi kada smo prešli donju granicu – rekao je Powell zastupnicima pred Komitetom za bankarstvo Senata.

Powell je također naglasio da je “važno da fiskalna politika bude u položaju u kakvom je oduvijek bila i da podržava ekonomiju u padu”.

Ekonomisti smatraju da je potrebno smanjenje kamatnih stopa od oko pet procentnih bodova da bi se monetarnom politikom smisleno borilo protiv ekonomske recesije. Ali to je sada nemoguće, budući da se Fedova referentna stopa federalnih fondova trenutno kreće u rasponu od 1,5 do 1,75 posto.

– Nastojimo da u ovom okruženju niskih stopa … istražimo svaki mogući način da pronađemo sve modalitete kako bismo mogli podržati ekonomiju – rekao je Powell.

Fed je u 2019. tri puta snizio kamatne stope uslijed sve veće zabrinutosti zbog trgovinskih tenzija, usporavanja globalne ekonomije i prigušenih pritiska inflacije.

Nakon što je završio svoj prvi sastanak o monetarnoj politici 2020. krajem januara, Fed je ostavio kamatne stope nepromijenjene i odlučio da sačeka daljnji razvoj situacije, javlja Xinhua.

(Vijesti.ba / FENA)

Preuzeto sa Vijesti.ba


POVEZANE VIJESTI