Putin: Rusija ima najsavremenije oružje na svijetu


Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je kako je povlačenje Sjedinjenih Američkih Država (SAD) iz Sporazuma o ograničenju protubalističkih sistema 2002. godine, natjeralo Rusiju na razvoj hipersoničnog oružja.

Putin je govoreći o uspjesima njegove zemlje na polju odbrambene industrije kazao kako je Rusija nekada pokušavala pristići strane zemlje u proizvodnji oružja, no kako su se stvari promijenile.

“Po prvi put u svojoj modernoj povijesti Rusija ima najsavremenije vrste oružja. To oružje nadmašuje postojeće oružje po snazi, brzini i što je najvažnije, po oštrini. Niko na svijetu za sada nema takvo oružje”, poručio je Putin.

Podsjetivši da su razvili i interkontinentalnu hipersoničnu raketu “Avangard”, Putin je naglasio da se ta raketa kreće 27 puta brže od zvuka i ima sposobnost horizontalne i vertikalne promjene pravca kretanja.

Kazao je kako se SAD 2002. godine povukao iz Sporazuma o ograničenju protubalističkih sistema, zbog čega je Rusija morala poduzeti neke korake.

“Povlačenje SAD-a iz ovog sporazuma prisililo je Rusiju da razvije hipersonično oružje. Morali smo proizvesti ovo oružje protiv proturaketnih obrambenih sistema SAD-a.”

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI