Rebac: Možda je oboren i svjetski rekord po broju kartona u derbiju, ali suđenje je bilo dobro


Sporne situacije iz 18. kola u emisiji BHT-a posvećenoj BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine komentarisao je Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje i sudije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Sporne situacije iz 18. kola u emisiji BHT-a posvećenoj BH Telecom Premijer ligi Bosne i Hercegovine komentarisao je Zoran Rebac, predsjednik Komiteta za suđenje i sudije Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine.

Rebac je prvo komentarisao sporne situacije sa sarajevskog derbija odigranog na Olimpijskom stadionu Asim Ferhatović Hase, u kojem je Željezničar ostvario pobjedu protiv Sarajeva (1:3).

Prva situacija sa derbija bila je slobodan udarac iz kojeg je Željezničar došao do izjednačenja. Darko Lazić je igrao rukom.

“Ne radi se da li je namjera ili ne. Ruka je odvojena od tijela, igrač širi svoje tijelo. Ispravno je dosuđen slobodan udarac i žuti karton”, rekao je Rebac, koji se potom osvrnuo na trenutak kada je Ahmetović tražio penal nakon jednog duela u protivničkom šesnaestercu:

“Vidimo da je napadač Sarajeva okrenut leđima okrenut prema golu. Igrač Željezničara ga nadskače i igra glavom. Koristi ruke, ali ovo je zahtjevna situacija za sudiju. Ja mu vjerujem da je ispravno postupio”.

Željezničar je treći gol postigao iz penala koji je napravljen nad Mladenom Veselinovićem.

“Za razliku od prethodne situacije. Sve je jasno. Postoji očit prekršaj. Ovo je klasični penal”, istakao je predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH.

Veselinović je nakon toga još jednom tražio penal, a nakon utakmice priznao je da je želio iznuditi najstrožiju kaznu.

“Možda sve najbolje objašnjava Veselinovićeva izjava. Postoji lagano povlačenje, međutim sam pad potvrđuje što je Veselinović rekao. Ispravno je sudija odlučio ne svirati penal”, kazao je Rebac.

Predsjednik Komiteta za suđenje i sudije NSBiH je potom prokomentarisao generalno suđenje Harisa Kaljanca i njegovih pomoćnika.

“Derbi nosi posebnu težinu za suce. 18 žutih i dva crvena, sigurno da je rekord kod nas, a možda i u svijetu. Većina je opravdana. Bilo je dosta prekršaja. Bilo je dvojbenih situacija. Kartoni na klupama… Sve to daje dodatnu težinu sudijama. Nakon ovog derbija nema komentara o suđenju, a to potvrđuje da je bilo dobro. Nije toliko bitno jesu li svi kartoni morali biti ili ne. Sudija je imao izjednačen kriterij”, rekao je Rebac.

TABELA PREMIJER LIGE BIH

KOMENTARI

Scsport.ba


POVEZANE VIJESTI