RUSKI MINISTAR ZDRAVLJA MURASHKO: ZAVRŠENA KLINIČKA ISPITIVANJA VAKCINE PROTIV COVID-19


Ministar zdravlja Rusije Mikhail Albertovich Murashko izjavio je da su završena klinička ispitivanja vakcine protiv koronavirusa koju je razvio ruski Istraživački institut Gamaleya, javlja Anadolu Agency (AA).

  • Klinička ispitivanja vakcine su završena i sada se pripremaju dokumenti za postupak registracije – kazao je Murashko novinarima.

Istakao je da će nakon registracije vakcine prvo biti cijepljeni zdravstveni i prosvjetni radnici te da će ova grupa potom biti pod ljekarskim nadzorom.

Dodao je da Ministarstvo zdravlja Rusije od oktobra planira provesti masovniju vakcinaciju.

Murashko je kazao da je i vakcina na kojoj radi Institut za virologiju Vektor u fazi kliničkog ispitivanja, napominjući da očekuju prijavu za testiranje još dvije moguće vakcine na dobrovoljcima u naredna dva mjeseca.

Da bi ova vakcina bila u široj upotrebi, potrebno je da prethodno bude testirana na ljudima u tri faze.

U prvoj fazi kliničkih ispitivanja, na manjem broju zdravih dobrovoljaca ispituje da li je vakcina sigurna i prate se moguće nuspojave.

U drugoj fazi, efikasnost vakcine čija je pouzdanost već potvrđena testira se na više od 100 osoba.

U trećoj i posljednjoj fazi isti se postupak ponavlja s nekoliko hiljada osoba. Cijeli proces može trajati mjesecima pa čak i godinama.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) od 28. jula, 25 kandidata za cjepivo protiv COVID-19 nalazi se u fazi pretkliničkog razvoja, a 139 kandidata za cjepivo u fazi je kliničkog ispitivanja.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI