Setien: Jučer sam šetao sa kravama u svom selu, a danas treniram najbolje igrače svijeta


Ernesto Valverde je od sinoć postao bivši trener Barcelone, a ovog katalonskog diva je preuzeo iskusni 61-godišnji stručnjak Quique Setien.

Ernesto Valverde je od sinoć postao bivši trener Barcelone, a ovog katalonskog diva je preuzeo iskusni 61-godišnji stručnjak Quique Setien.

Setien je bez posla od prethodnog ljeta, kada je dobio otkaz na klupi Betisa, a sada je istakao kako je posljednjih mjeseci uživao na selu, šetao sa svojim kravama, a sada će trenirati najbolje igrače na svijetu.

“Zahvalan sam ovoj instituciji, njenom predsjedniku i najbližim saradnicima na prilici koju su mi pružili da budem ovdje. Ni u svojim najboljim snovima nisam mogao da zamislim da budem tu. Vrlo sam emotivna osoba i danas je vro emotivan dan za mene. Pokušat ću da ustupim igračima entuzijazam i želju koje imam. Jučer sam šetao sa kravama u svom selu, a danas u Barceloni treniram najbolje igrače na svijetu. Sa Valverdeom sam uvijek imao dobar odnos, korektna je osoba, cijenim posao koji je obavljao, njegove principe. Možda je poraz u Superkupu imao svoje posljedice, ali posao koji je Valverde radio i kakav tim ostavlja je za zahvalnost”, istakao je Setien, te dodao:

“Razgovarao sam sa igračima, imali smo prvi kontakt i predispozicije su izvanredne. Siguran sam da ćemo se brzo prilagoditi, jer mnoge stvari koje ćemo tražiti od njih oni već poznaju.”

Novog trenera Barcelone često su kritikovali zbog previše ofanzivnog stila igre, ali on nema namjeru da odstupa od svojih principa.

“Imam vrlo jasne principe. Uvijek saslušam sve, ali mi je teško da izbacim iz glave stvari u koje sam ubjeđen. Ja sam prvi koji će braniti svoje igrače i umrijeti za svoje ideje. Barca će nastaviti da ide svojim putem, a mi ćemo pokušati da poboljšamo sve što možemo. Moj cilj je osvojiti sve što može da se osvoji. Nemam drugi način da se svake godine poboljšavam i osvajam sve trofeje, osim da igram dobro. Najbolji način za pobjedu je igrati dobro”, dodao je Setien.

Lionel Messi, koji je već više od jedne decenije lider ovog tima, i dalje vodi glavnu reč na terenu.

Već sam rekao, ne samo njemu. Nemam problem da kažem da sam u živao posljednjih 12 ili 14 godina sjedeći za TV-om i gledao ovu ekipu i ove igrače. Uživao sam u fudbalu. Danas počinjem da treniram najboljeg igrača na svijetu i njegove saigrače. Još uvijek nisam svjestan šta to znači, ali rekao sam i njemu i drugima: Jedno je divljenje koje imam prema vama, Messi je Messi, Busquets je Busquets, Pique je Pique, ali svako mora da zna svoje mjesto. Vidjećete da sam veoma direktna osoba, ne hodam po oblacima i pokušat ću da iznesem nešto što budem vidio. Talenat i kvalitet su prisutni”, zaključio je Setien u prvom kratkom intervjuu kao trener Barcelone.

Setien će svoj debi na klupi Barcelone imati u nedjelju, kada će na Camp Nou u goste stići Granada.

LALIGA

KOMENTARI

Scsport.ba


POVEZANE VIJESTI