SUKOB OKO CELIBATA Knjiga bivšeg pape PODIJELILA Vatikan


Liberalni katolički teolozi i komentatori kritikovali su juče bivšeg papu Benedikta XVI zbog objave knjige u kojoj čvrsto brani celibat, tvrdeći da time želi da utiče na odluku pape Franje o zaređivanju oženjenih sveštenika u Amazoniji, dok su konzervativni teolozi i komentatori branili bivšeg papu.

Benedikt XVI se više puta pojavljivao u javnosti od 2013. kada je postao prvi papa koji je abdicirao u posljednjih 700 godina.

Istup bivšeg pape Jozefa Racingera dobro oslikava polarizaciju na liberalnom i konzervativnom krilu Katoličke crkve, koja ima 1,3 milijarde pripadnika, piše Index.hr

“Vrijeme je da ispuni svoje obećanje”

– Jedan papa je dovoljno komplikovan. Ovo je nered – objavio je na Tviteru Džon Gehring iz katoličke laičke organizacije Vera u javnom životu.

– Uz poštovanje prema Benediktu XVI, vrijeme je da ispuni svoje obećanje i bude “sakriven od svijeta” – dodao je.

Knjigu “Iz dubine naših srca” Racinger (92) je napisao sa gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom (74) i u njoj brani celibat sveštenika.

Oženjeni sveštenici u Amazoniji

Prva Racingerova knjiga od kada nije papa izdata je u vrijeme kada papa Franja mora da odluči da li će dozvoliti oženjenim muškarcima u zabačenim predjelima Amazonije da se zarede, u izuzetnim slučajevima, zbog manjka sveštenika u tom velikom i slabo naseljenom području.

Foto: Tanjug/AP

Na biskupskom sinodu koji se održao u oktobru u Vatikanu predloženo je zaređivanje oženjenih muškaraca u nekim dijelovima Amazonije, a papa će odlučiti o tom prijedlogu kao i o mogućnosti uvođenja trajnog đakonata za žene. Očekuje se da će papa uskoro objaviti tekst o tim pitanjima.

Brojne reakcije

Papa nije isključio ograničenu promjenu u specifičnim regionima, ali je snažno podržao instituciju svešteničkog celibata.

U nedjelju je francuski Le Figaro objavio odlomke iz Racingerove knjige, a u ponedjeljak je Vatikan izdao saopštenje da papa Franja brani celibat kao “dar za Crkvu”.

Zbog percepcije da je Racinger objavom knjige možda pokušao uticati na odluku pape Franje, reakcije na knjigu su bile brojne.

“Imao je šansu kada je bio papa”

Masimo Fađioli, teolog na američkom univerzitetu Vilanova, nazvao je to Benediktovim “ozbiljnim prestupom”, dodajući da za mnoge konzervativce koji se protive Franji “Benedikt XVI. nikada zapravo nije abdicirao”.

Foto: Profimedia

– Bivši papa ne bi trebalo da govori javno. Imao je šansu kada je bio papa. Sada njegovi nasljednici trebaju da vladaju – rekao je Kurt Martens, profesor kanonskog prava na Katoličkom Univerzitetu Amerike u Vašingtonu.

Benedikt XVI izazvao je raspravu prošle godine kada je u eseju za nemačke novine tvrdio kako su seksualna revolucija 1960-ih, homoseksualci u školama za sveštenike i opšti kolaps morala odgovorni za seksualna zlostavljanja u Katoličkoj crkvi.

Koriste li drugi Benedikta za svoje ciljeve?

Mnogi katolički teolozi tvrde da Racinger time želi da prebaci odgovornost s Katoličke crkve na druge.

Neki komentatori postavljaju pitanje da li drugi koriste Benedikta za svoje ciljeve jer mu, kako su naveli, njegovo zdravstveno stanje ne dopušta da napiše knjigu, dodajući da usljed lošeg zdravstvenog stanja otežano komunicira. Racingerovi zagovornici to oštro negiraju.

– Mafija (liberali u Crkvi) se sprema da se dočepa Benedikta XVI. On je star, ali nije u samrtnoj postelji – objavljeno je na Tviteru tradicionalističkog katoličkog bloga Rorate Kaeli.

– Molimo se za Benedikta XVI. Neka gospod drži vukove dalje od njega kako ga ne bi rastrgli dok ne dođe vrijeme njegovog prirodnog odlaska sa Zemlje – dodaje se.

Metju Šmic, urednik katoličkog časopisa Frst Tings, takođe je podržao Racingera.

– Benedikt XVI i kardinal Sarah objavili su elokventnu odbranu celibata, a ne napad na papu Franju – napisao je na Tviteru.

(Index.hr)

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI