Tegeltija: Ulazak stranaca u BiH – uz negativan test na Covid-19


Na prvoj današnjoj sjednici Vijeća ministara riješili smo pitanje koje je nekoliko mjeseci tačka neslaganja unutar Vijeća ministara i stranaka koje čine većinu u Parlamentau Bosne i Hercegovine, a to je imenovanje na pozicije za koje su završene konkursne procedure, izjavio je na konferenciji za novinare u Sarajevu predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Tegeltija je nakon današnje sjednice potvrdio da je Vijeće ministara imenovalo Darka Ćuluma za direktora Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), Draška Milinovića za direktora Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), Dragana Prusinu za direktora Službenog glasnika BiH i Marka Vujevića za direktora Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova.

Ministri su razmatrali više izvještaja o radu, kao i inicijativa, a najviše pažnje privukla je odluka o ulasku stranaca u BiH, naveo je Tegeltija.

“Danas je donesena odluka da se omogući ulazak u BiH svim državljanima – članicama Evropske unije i Šengenskog sporazuma koji imaju negativan test na Covid-19, ne stariji od 48 prije ulaska u BiH. To nije ono što smo očekivali. Nismo uspjeli osigurati punu liberalizaciju, ali imajući u vidu aktuelnu epidemiliošku situaciju to su mjere koje trenutno možemo da definišemo”, rekao je Tegeltija.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI