TRAMP NE PRAŠTA Trudo je bio najglasniji u ogovaranju, a sada bi mogla da ga sačeka OSVETA


Nakon što je, bez zadrške i previše razmišljanja, premijera Kanade Džastina Trudoa nazvao dvoličnim usred NATO samita u Londonu, svijet ćeka sljedeći potez Donalda Trampa. Da li će sujetni američki predsjednik, koji ne prašta greške lako, preći preko činjenice da ga je Trudo ogovarao ili mu sprema kaznu?

Za sada najava osvete nema, ali naznaka ne manjka.

Sujeta jača od politike

Naime, Tramp je čovjek koji je od 20. januara 2017. godine kada je zvanično preuzeo dužnost predsjednika SAD, otpustio veći dio tima koji je sam birao. Gotovo da niko iz početne postave nije tu, bilo da se radi o poziciji savjetnika za nacionalnu odbranu ili portparolu Bijele kuće.

Razlog je uglavnom bila činjenica da se nečije mišljenje ne slaže sa Trampovim ili da mu neko nije po volji.

Uostalom, Tramp je širu popularnost u Americi stekao svojim rijaliti programom “Šegrt” u kojem su se učesnici takmičili za posao u njegovoj kompaniji. Često i rado je izgovarao rečenicu: “Otpušten si!”, čime se takmičenje za učesnika kojem je upućena završavalo. Ista rečenica i snimci iz “Šegrta” preplavili bi Tviter svaki put kada bi neko napustio njegovu administraciju tokom posljednje tri godine.

Trudoa Tramp ne može da otpusti, ali pomenuti primjeri pokazuju da prvi čovjek SAD ne prašta lako, pa vjerovatno ni kanadskom premijeru neće preći preko činjenice da mu se podsmijevao na prijemu kod kraljice Elizabete.

Šta može da uradi? Gledajući odnose Kanade i SAD i SAD sa ostatkom svijeta tokom posljednje tri godine, možda bi najlogičnije bilo očekivati uvođenje novih tarifa, odnosno carina.

Rat carinama

Trampu taj potez nije stran i pribjegavao mu u različitim situacijama. Posljednji primjer dogodio se baš uoči NATO samita kada je njegova administracija objavila da planira da uvede nove carine na francuske proizvode i to na robu u visini od 2,4 milijarde dolara. Na spisku je bila različita roba – od šampanjca i čuvenih francuskih sireva do ženskih torbi.

(Blic)

Možete da nas pratite i na Facebook stranici

Preuzeto sa Srpskainfo.com


POVEZANE VIJESTI