TREĆINA MORSKIH PLODOVA TIRENSKOG MORA ZARAŽENA MIKROPLASTIKOM


Oko 35 posto riba, dagnji, škampa i drugih morskih bića koja se vade iz Tirenskog mora, zaražena su mikroplastikom, upozorava “Greenpeace Italia”.

Morski ulov, ističu, završava na našim stolovima i na kraju u našem organizmu.

  • Još se ne zna sa sigurnošću kakve to može imati posljedice po ljudsko zdravlje, ali je sasvim sigurno da ljudima od toga ne može biti dobro – upozorava organizacija, čiji tim istraživača, zajedno sa stručnjacima sa politehničkog Univerziteta Marce, ovih dana plovi Mediteranskim morem i svakodnevno obavještava javnost o svojim nalazima.

Mikroplastika su sićušni, nevidljivi djelići plastičnog otpada, ali i dijelovi komercijalnih proizvoda koje svakodnevno koristimo, kao što su šamponi, sapuni ili farbe, a koji na kraju završavaju u odvodima, kanalizaciji i u krajnjem zagađuju more i tlo.

“Greenpeace”, dio međunarodne nevladine organizacije “Greenpeace”, pokrenuo je kampanju “Stop mikroplastici” u okviru koje zahtjeva od Ministarstva okoline da sasvim zabrani upotrebu mikroplastike u komercijalnim porizvodima.

Od janura ove godine, Italija je to i uradila.

  • Nikad kao do sada ne smijemo smanjiti našu pažnju protiv zagađivanja okoline. Naša je obaveza danas, da pravimo uslove za budućnost u kojoj će ljudi živjeti u harmoniji sa prirodom – konstatuje se u najnovijem izvještaju ove italijanske organizacije.

Hayat pratite putem aplikacija za iPhone/iPad & Android uređaje, a sve naše kanale gledajte UŽIVO putem servisa ‘GLEDAJ Hayat‘ na aplikacijama i portalu. Sve propuštene emisije i najbolje serije unaprijed gledajte u videoteci ‘Hayat PLAY’.

 

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI