Trump: Ruth Bader Ginsburg bila je titan prava


Američki predsjednik Donald Trump naredio je danas da zastave na Bijeloj kući, svim državnim zgradama i vojnim objektima budu postavljene na pola koplja do sahrane sutkinje Vrhovnog suda Ruth Bader Ginsburg, koja je preminula jučer u Washingtonu.

Trump je također naredio da zastave budu postavljene na pola koplja u svim američkim ambasadama i zgradama u inostranstvu. Američki predsjednik u svojoj proklamaciji nazvao je Ginsburg pionirom, ne samo na polju zakona, nego u istoriji Sjedinjenih Država.

Trump također navodi da je sutkinja Ginsburg bila “titan prava”.

Ginsburg (87) je preminula u petak u svom domu u Washingtonu od komplikacija izazvanih metastazama raka na pankreasu. Trump je govorio na predizbornom skupu više od sat vremena nakon što je objavljena vijest o njenoj smrti i kasnije je kazao da nije saznao za tu vijest tokom govora.

U saopćenju postavljenom na Twitteru, Trump piše da je Ginsburg “postala slavna po svom briljantnom umu i moćnim izlaganjima u Vrhovnom sudu”.

Trump nije spomenuo da li će imenovati novog suca Vrhovnog suda, iako je u govoru naglasio da bi mu naredni predsjednički mandat mogao pružiti priliku da obavi barem četiri imenovanja u devetočlanom sudu.

Do predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama ostalo je još 46 dana.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI