U Domu zdravlja Živinice pacijenti imaju sve usluge kao i prije pandemije


U Domu zdravlja Živinice kažu da pacijenti imaju sve usluge kao i prije pandemije. Smanjen je broj pregleda i analiza koji nisu hitni, a sve preglede imaju i zaraženi koronavirusom.

AVDURAHMAN KUNIĆ, šef Službe Hitne pomoći Doma zdravlja Živinice

„Oni dolaze u Dom zdravlja i bivaju pregledani u kontejneru koji je instaliran na parkingu ispred Doma zdravlja. Kada takav pacijent stigne, obavještava se ljekar specijalista koji, zajedno sa svojim medicinskim osobljem potrebnim za takav pregled, silazi“, rekao je Kunić.

U Domu zdravlja Tuzla smatraju da nema potrebe za formiranjem ovakvih ambulanti s obzirom na to da od početka pandemije imaju regulisan način brige za pacijente koji su pod sumnjom ili su zaraženi koronavirusom.

Dr. SAMIRA SRABOVIĆ, šefica Službe porodične medicine Doma zdravlja Tuzla

„Može, naravno, pacijent i da dobije infarkt, moždani udar, i da dođe do izrazitog povećanja krvnog pritiska. Opet, u komunikaciji sa specijalistom porodične medicine koji kontaktira Službu hitne medicinske pomoći pacijentu se odlazi kući i, ako se vidi da je stanje ugrožavajuće po život, ponovo se pacijent odvozi u klinički centar“, Kazala je Srabović.

Organizacija rada u Domu zdravlja Tuzla, kako kažu, slična je ranijem načinu rada uz poštivanje svih potrebnih mjera.

ANKETA

„Relativno sam zadovoljna. Bolje nego inače. Bolje rade i brže rade. Nema čekanja.“
“Moramo se prilagoditi ovakvoj situaciji kakva jest. Nije to samo kod nas. To je ovako u čitavom svijetu.“
„Nisam zadovoljan zato što hodam da mi udare pečat negdje ali tako. Ja svaka dva mjeseca dolazim ovdje,tako da nisam zadovoljan.“

Neophodno je pacijentima omogućiti sve usluge iz primarnog, ako i bolničkog nivoa zdravstvene zaštite s ciljem smanjenja kretanja pacijenata, posebno onih koji se nalaze pod sumnjom ili su već COVID pozitivni. To je ponovljeno iz Kriznog štaba kantonalnog Ministarstva zdravstva.

MAIDA MULIĆ, član Kriznog stožera Ministarstva zdravstva TK

„U ovom slučaju se, na neki način, proširuje djelatnost za sve osobe koje su u sumnji ili su COVID pozitivne, već u odnosu na svoje simptome, a imaju određene probleme za koje traži određenu specijalističku uslugu”, ističe Mulić.

Problem bi, sa ovakvim vidom usluga, mogao biti u manjim domovima zdravlja koji nemaju specijaliste iz određenih oblasti. U tom slučaju ljekari specijalisti biće angažovani iz većih Domova zdravlja.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI