U OVOJ DRŽAVI KAZNA ZA NENOŠENJE ZAŠTITNE MASKE JE 180 KM


U Nizozemskoj je u posljednja 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 13 osoba, odnosno ukupno 5.788.

Ilustracija

Prema podacima Državnog instituta za zdravlje i okoliš (RIVM) pri Ministarstvu zdravstva, broj hospitaliziranih zbog koronavirusa u posljednja 24 sata je veći za devet i sada iznosi 11.649 pacijenata.

Istovremeno je broj zaraženih povećan za 188 i sada iznosi 44.888.

Nizozemska  vlada saopćila je da je prva faza popuštanja mjera protekla dobro zbog čega se od 1. juna može preći na drugu fazu.

Donesena je odluka da u prvoj fazi koja je počela 11. maja, frizerski saloni, autoškole i centri za fizikalnu terapiju, te sva druga mjesta na kojima dolazi do bliskog kontakta, mogu raditi uz prethodno izvršene rezervacije, javlja Anadolu Agency (AA).

Ponovo su otvorene osnovne škole, vrtići i biblioteke, a dozvoljeno je i bavljenje sportom na otvorenom, ali bez kontakata.

Planirano je da od 1. juna s radom počnu restorani, kafići, muzeji i kina, ali će se u objektu moći nalaziti najviše 30 osoba, uključujući osoblje.

Javni prevoz će u potpunosti biti u funkciji, a putnici se trebaju pridržavati niza mjera među kojima su korištenje maski. Osobe starije od 13 godina koje se ne budu pridržavale pravila nošenja maski za lice u vozilima javnog gradskog prevoza bit će kažnjeni s 95 eura (oko 180 KM).

Od 1. jula bit će dozvoljeno okupljanje 100 osoba u bogomoljama, na sahranama i vjenčanjima. Planirano je i otvaranje turističkih destinacija. Restorani i kafići od tog datuma moći će pružati usluge za 100 osoba.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI