U SAD-U SVE MANJA STOPA NATALITETA: STRUČNJACI PREDVIĐAJU JOŠ VEĆI PAD


Broj novorođenih u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) nastavlja opadati, pa je tako u posljednjih godinu dana zabilježen najmanji broj rođenja u posljednjih 35 godina.

Ilustracija

Neki stručnjaci vjeruju kako će sve manju cifru dodatno umanjiti i novonastala krizna situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa, prenosi Huffington Post.

  • Nepredvidivo okruženje i briga o budućnosti navest će žene da začeće djeteta dovedu u pitanje – objasnila je doktorica Denise Jamieson, direktorica odjela za akušerstvo i ginekologiju na Univerzitetu Emory.

Prema posljednjim brojevima koje je u srijedu objavio Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), broj rođenih opao je za 1 posto u odnosu na 2018. godinu. Stope nataliteta nastavljaju padati, sve je manje mama tinejdžerki, ali je manji i broj žena koje se odlučuju za dijete u dvadesetim.

Tačnije, broj rođenja u Americi opada od 2007. godine, kada je velika recesija pogodila cijelu zemlju. Pad se nastavio i nakon oporavka ekonomije. Stručnjaci kažu kako postoji niz uzroka, ali su oni vodeći zapravo mijenjanje stavova o majčinstvu: Mnogi parovi odlažu začeće, ili se zadržavaju na jednom djetetu.

Za ove promjene stavova i mišljenja najviše su odgovorni ekonomski faktori, ne samo zbog manjka poslova, već i zbog činjenice da su mnogi poslovi slabo plaćeni ili su pozicije “nestabilne”. Rasprava koju većina demografa vodi nije povezana s tim hoće li doći do pada, već hoće li i koliko će pad trajati.

Iako zbog pandemije koronavirusa mnogi najavljuju “baby boom”, mnogi stručnjaci ističu da se takvo nešto ne mora nužno ostvariti. Rezultati utjecaja posljednjih nekoliko mjeseci izolacije bit će poznati tek krajem ove ili početkom naredne godine.

Ono što za sada jeste poznato su informacije koje je objavio CDC: Stope nataliteta prošle godine pale su za gotovo sve starosne grupe do 34 godine, a porasle su za žene u ranim četrdesetima. Osim toga, stopa nataliteta za tinejdžere (15-19 godina) opala je za pet posto u odnosu na 2019. godinu. Ovaj broj se smanjuje gotovo svake godine od 1991.

Stopa carskog reza pala je na ispod 32 posto, a postotak novorođenčadi rođene u manje od 37 sedmica trudnoće povećao se petu godinu zaredom na više od 10 posto.

Hayat.ba


POVEZANE VIJESTI