Zatler: Put ka EU znači dostizanje standarda u svim oblastima života


Put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji znači dostizanje standarda Unije u svim oblastima života, te niz reformi koje institucije i građani moraju provesti kako bi se približili tim standardima, izjavio je šef Delegacije EU u BiH Johan Zatler, te ponovio spremnost EU i zemalja članica da podrže napore BiH ka njenom evropskom putu.

Na javnoj debati “Zajedno smo EUropa” Zatler je rekao da većina građana BiH podržava članstvo zemlje u EU, te dodao da bi im politički predstavnici u zemlji trebali to omogućiti što prije, saopšteno je iz Delegacije EU u BiH.

Na debati koja je održana povodom godišnjice objave Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU, predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je da je na zagrebačkom samitu potvrđena podrška evropskoj perspektivi zapadnog Balkana i potrebi ubrzanja procesa evropskih integracija.

On je zahvalio EU za podršku koju je pružila BiH u odgovoru na epidemiju koronavirusa, kao i prije toga.

Debata je bila podijeljena u tri cjeline u kojima je bilo govora o narednim koracima na ispunjavanju prioriteta iz Mišljenja, kao i o uključivanju građana u demokratske procese u BiH.

Direktor Direkcije za evropske integracije BiH Emir Dilberović istakao je potrebu za većim stepenom uključenosti građana i civilnog društva u procesu integracija, dok je ambasador Švedske Johana Stromkvist dodala da je učešće građana bitno u svakom aspektu procesa i da se time osnažuje i njegova transparentnost.

Ambasador Njemačke u BiH Margaret Uber rekla je da bi veća uključenost građana BiH doprinijela tome da budu bolje obaviješteni o prilikama u zemlji.

Mišljenje Evropske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u BiH objavljeno je 29. maja prošle godine. Zajedno sa pratećim Analitičkim izvještajem, ovaj dokument utvrdio je preporuke kako bi zemlja dalje napredovala u procesu približavanja EU.

bhrt.ba


POVEZANE VIJESTI