Znamo zašto vam kosa sporo raste i donosimo rješenja


Jeste li ikada imali osjećaj kao da vam kosa stagnira i odbija rasti?

Bez obzira na broj maski koje stavili na lice, hranu koju jeli, centimetri se jednostavno ne miču s mjesta. Velike su šanse da imate neke od čimbenika kojih niste ni svjesni, od izbora obroka, kemikalija koje unosite u organizam pa sve do proizvoda koje koristite, u nastavku pročitajte koji su to razlozi zašto vam kosa ne raste i kako popraviti situaciju.

Hormonalni disbalans
Određene hormonalne promjene u tijelu mogu uzrokovati gubitak kose koji, s obzirom na to da se ne događa u velikim količinama, se može činiti kao da vam kosa ne raste. Upravo zbog takvih poremećaja, vlas vam može biti tanja i slabija, a veći disbalansi mogu uzrokovati i alopeciju. Prekontrolirajte kod liječnika je li sve u redu.

Loša prehrana
Način na koji se hranite, utječe na vašu kosu i njen rast i zdravlje. Čak se ne odnosi toliko ni na hranu koju jedete, već na onu koju ne jedete, a potiče vašu kosu na rast. Nedostatak određenih nutrijenata i vitamina kao što su željezo, cink, niacin, maske kiseline, folne kiseline, antioksidanti, biotin, bjelančevine, vitamini A, D i E, mogu dovesti do lošeg zdravlja i gubitka kose. Nedostatak jednog ili nekoliko navedenih nutrijenata, usporava rast i razvitak vaše kose.

Bolesti
Obično folikula kose raste, pa odmara i onda bude zamijenjena za novu kosu, no za one koji boluju od bolesti kao što je upala pluća, njihova kosa prolazi kroz stagnacijski period zbog stresa koji bolest uzrokuje.

Minijaturizacija kose
Logično je da nam folikula kose postaje sve tanja kako starimo, ali postoji određeni faktor u kojem se to počne događati nešto ranije nego što smo mislili. Jedno od objašnjenja je da je jednostavno nasljedno – javlja se prirodno kod nekih koji imaju predispozicije za tanku kosu. Generalno pravilo o duljini kose je da što je dublja vaša folikula, kosa je sposobna za rast. No, ako imate minijarutizirane folikule, one ne mogu rasti duge, već slabije, tanje i sklonije lomljenju.

Previše stiliziranja kose
Svi znamo da što više proizvoda za ravnanje i feniranje kose koristimo – oštećujemo kosu. No, ne odnosi se to samo na aparate koje koristimo, već i na pletenice, čvrstog repa, pa čak i ekstenzije, prečesto bojanje, kemijsko ravnanje kose, i vjerovali ili ne suhi šampon za pranje koji može začepiti folikulu kose i zaustaviti njen rast.

Što možemo napraviti?
Prije svega, regulirajte prehranu I uključite svježe, neprocesuirane namirnice. Nakon toga, krenite vježbati kako bi držali tijelo zdravim. Kada idući put idete kod svog frizera, tražite masku i masažu tjemena kako bi potaknuli rast kose, te kupite šampon koji obećava obnavljanje folikule kose i vraća pH vrijednost istoj.

Osim toga, ako imate zdravstvene probleme, sada je odlično vrijeme da se počnete još više brinuti o sebi i počnete koristiti hormonalnu terapiju. Također, danas na tržištu postoji i tretman plazmom koji je navodno odličan za rast i čvrstoću kose.

Photo: Unsplash

(ljepotaizdravlje.hr


POVEZANE VIJESTI