Pod lupom Tužilaštva BiH i Asim Sarajlić

Istraga u predmetu „Respiratori“ u završnoj je fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnice, saopćilo je jučer Tužilaštvo BiH.

Ovim je potvrđeno pisanje „Avaza“ od prije nekoliko dana da je istraga okončana i da je pitanje dana kada će optužnica biti proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Završena istraga

Tužilaštvo je istragu pokrenulo prije tačno pola godine, a u kojoj je zakonski rok za podizanje optužnice.

U ovom predmetu, koji se odnosi na uvoz 100 respiratora iz Kine u BiH po cijeni od 10,5 miliona KM, a koji još nisu ni u upotrebi, podsjećamo, osumnjičeni su Fadil Novalić, Fahrudin Solak, Fikret Hodžić i Aleksandar Zolak.

Svi se oni sumnjiče za pranje novca i zloupotrebu položaja. Međutim, iz Tužilaštva BiH jučer je rečeno da je formiran još jedan predmet u vezi s respiratorima.

– Ranije je formiran odvojeni predmet u kojem se prikupljaju dokazi i informacije o krivičnom djelu pomoć počinitelju poslije počinjenog krivičnog djela, a u okviru kojeg će se vršiti provjere o postupanju tokom isporuke respiratora, za vrijeme rada Tužilaštva BiH na predmetu ”Fadil Novalić i dr.” – saopćeno je.

Krivično djelo

Prema informacijama „Avaza“, u odvojenom predmetu Tužilaštvo BiH provjerava Asima Sarajlića, delegata SDA u Domu naroda BiH.

On je ranije saslušavan kao svjedok u ovom predmetu, a prošle sedmice ponovo je bio u ovoj pravosudnoj instituciji.

Provjeravaju se i druge osobe koje su mogu dovesti u vezu s ovim krivičnim postupkom.

Kažnjen s 3.000 KM

Sarajlić je, podsjećamo, nedavno, na prijedlog Tužilaštva BiH, kažnjen s 3.000 KM. On je odbio dati PIN svoga mobitela tužiocima koji vode istragu.

Odbijao je ranije da da i mobilni uređaj.