Avdić, Adamović i Alešević za BHRT o novoj aferi Tegeltija

Novinar Avdo Avdić, advokat Vlado Adamović i Nermin Alešević, privrednik iz Velike Kladuše, koji je prošle godine pokrenuo aferu “Potkivanje”, danas su, gostujući u emisiji “BHT1 uživo”, razgovarali o aktuelnim optužbama za korupciju na račun predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije.

[embedded content]

Podsjetimo, portal Istraga.ba objavio je kako je Tegeltija obećao bivšoj članici VSTV-a Milijani Buhi da će njenu sestru imenovati za sudiju, u Gradišci ili Prijedoru, da bi potom bila prebačena u Osnovni sud u Banjaluci. Tegeltija je kasnije rekao da je snimak montiran.

Predsjednik VSTV-a je, na poziv BHRT-a, odgovorio da nije u mogućnosti gostovati u današnjoj emisiji.

“Zašto je prvog dana nakon objave snimka rekao da je vodio razgovor sa Milijanom Buhom, onakav kakav je objavljen, a onda se poslije predomislio i kazao da je to razgovor koji je sklapan od više rečenica?”, upitao je Avdo Avdić.

Na konstataciju voditelja da je Tegeltija rekao da se radi o “visoko sofisticiranoj montaži otuđenih centara moći” i da je pritom pominjao Obavještajno-sigurnosnu agenciju (OSA), Avdić odgovara:

“Ne, on je rekao, ljudi možda koji su povezani s OSA-om. Ali, jasno je da je snimala osoba koja je bila tako bliska Milanu Tegeltiji da je u njenom prisustvu mogao pričati ono što je pričao.”

Nermin Alešević, koji je na neki način i pokrenuo priču o Milanu Tegeltiji, takođe je komentarisao aktuelnu aferu.

“Često se u medijima pojavi naš predsjednik VSTV-a koji kaže da ja nikad nisam poslao broj predmeta… Dogovor je bio da broj predmeta dostavim Marku Pandži (treći akter snimka iz afere “Potkivanje”, op.a), a on će njemu poslati, kao što su imali viber komunikaciju u tom postupku, kad smo dogovarali sastanak. Isto tako, neki dan je rekao da sam izmanipulisan, da sam priznao, ali nije rekao da u njegovom VSTV-u, u Uredu disciplinskog tužioca, kada danas pošaljete jedan papir, prijavite disciplinski prekršaj, dobijete odgovor da tu nema disciplinske odgovornosti. Sutra na isti mejl pošaljete isti papir i onda dobijete dokument da je formiran predmet. To je jako zanimljivo, a o tome nije pričao”, kaže Alešević.

On je na pitanje voditelja da li su i iza njega stajali ti “centri moći” rekao da je iza njega stajao njegov problem koji do danas nije riješen i da će zbog toga, najvjerovatnije, morati zatvoriti firmu sa 53 zaposlena radnika.

“Ne isplati se raditi u Bosni i Hercegovini”, kazao je Alešević.

Ima li elemenata krvičnog djela u onome što je uradio Nermin Alešević i osoba N.N., koja je snimala Milana Tegeltiju, pitanje je voditelja upućeno sarajevskom advokatu Vladi Adamoviću.

“To ne možemo komentarisati jer je u pitanju živ predmet. Postoje akteri tog predmeta: tužitelji, branitelji, suci, itd. Takva vrsta miješanja bi bila, čak i po strazburškim presudama, direktan uticaj na sud i mogla bi naštetiti nekome u postupku.”

Avdo Avdić napominje da se kod nas stalno otvara priča o porijeklu snimka, a ne o onome što stoji u snimku, navodeći slučaj političara Kristijana Štrahea u Austriji, koji je, nakon što je objavljen tajno snimani video materijal, odstupio iz moralnih razloga.

Zapravo, treba učiniti oboje, smatra Adamović.

On kaže da mi, kad se poredimo sa zemljom u kojoj ministar zato što je slučajno razgovarao ili ponio telefon na godišnji odmor, da ostavku, govorimo o iluziji koja se kod nas ne dešava.

“Primjeri i poređenja sa zemljama u kojima politički sistemi funkcionišu, gdje se od političara očekuje da daju ostavku zbog ponašanja koje odstupa od očekivanog, i to ne dolazi do sudova, ali niko nigdje ne zaboravlja počinjena krivična djela. U ovom slučaju, možda je veći problem ako je neko predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koristeći službu nezakonito, prisluškivao. Zašto to zaboraviti?”, smatra Vlado Adamović napominjući da treba razmatrati i jedno i drugo.

BHRT