Damir Nikšić za BHRT: SDA je kao mafijaška organizacija, a SDP seljakluk sa dna kace

Zastupnik u skupštini Kantona Sarajevo Damir Nikšić kaže kako SDA prelazi u znanstvenu fantastiku, kao neka “mafijaška organizacija koja počiva na nepisanim pravilima”.

[embedded content]

“Četvorka, plus dvoje-troje nas”, rekao je u početku emisije BHT1 uživo komentirajući svoje djelovanje u skupštini Kantona Sarajevo u kontekstu nove većine.

Po njegovim riječima, Kanton je “bez ministra zdravstva” prošao koronu.

“Mene nazivaju dezerterem, ne znam kako će njega nazvati, čovjek je bio na funkciji, sad smo ga razriješili, primao je plaću cijelo vrijeme”, rekao je Nikšić.

Govoreći o novoj većini, rekao je kako “valja izvući sve ono što smo obećali 2018. godine”.

Otkrio je i da je tražio ministarstvo kulture, iako su svi očekivali da će tražiti okoliš i uređenje.

“Fokusirani smo na zelene politike, zelene zakone, ovu drugu zelenu nijansu (smijeh), ali je bitno i ministarstvo kulture i fizkulture”, rekao je Nikšić dodavši da je jedna članica kluaba “prešla u NiP” pa su tu “izgubili balans”.

Po njegovim riječima, postoje “bitni” i “manje bitni resursi”.

“Naročito sam se fokusirao na odbor za kulturno nasljeđe koje je godinama bez upravnog i nadzornog odbora… Nestale su neke zgrade u centru, nestale su u razdoblju dok taj zavod nije funkcionirao. Načelnici, posebno načelnik Općine Centar su to iskoristili. Centar je povijesni i kulturni centar, ne samo centar”, rekao je Nikšić.

“Općina Centar je nekome važna iz materijalnih, nekome iz povijesnih razloga”, rekao je Nikšić i spomenuo da je tražio da se Skenderija proglasi povijesnim naslijeđem

Ismijavao je uređenje i “malterisanje”. Oni bi, kaže Nikšić, “omalterisli i Dubrovačke zidine”.

Njegova bivša stranka SDP je, po njegovim riječima, “seljakluk sa dna kace”.

“Kad su htjeli prodati moje glasove SDA-u, napravio sam konačnu frku, natjerao sam da me izbace”, dodao je on.

Komentirao je i SDA. Kaže da “još uvijek nisu dotakli dno i da još ima tu da se pada kako bi se stalo na noge”.

  • “Stranka koja se temelji na tome da to vodi jedan vrlo uski krug, postali su rojalisti, to je ultrakonzervativna neoliberalna desnica, to prelazi u sfere naučne fantastike. Na koji način su oni utemeljeni, tu mora doći do kraha. To nije stranka u koju bi se uključio jedan liberalni bošnjački nacionalist. To je masa nedefiniranih koji počivaju na nepisanim pravilima, kao mafijaška organizacija, to je vrlo opasno za jednu stranku”, rekao je on.

BHRT