EP: BiH treba krenuti iz Dejtona ka Briselu

Bosna i Hercegovina konačno treba krenuti iz Dejtona ka Briselu, poruka je iz Evropskog parlamenta tokom rasprave o položaju Bosne i Hercegovine 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma. Ono što je prvi zadatak koji Bosna i Hercegovina mora ispuniti jesu Ustavna reforma i suzbijanje korupcije.

[embedded content]

“25 godina poslije Dejtonskog sporazuma”, tema je današnje međuparlamentarne sjednice Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta. Pioritet je, kako je istaknuto, okrenuti se od Dejtona, kojim je zaustavljen rat, na Brisel i napredak na putu ka Europskoj uniji.

Oliver Varhelji ističe regionalnu suradnju i dobrosusjedske odnose koji su, također važni za cijelu regiju na putu prema Europskoj uniji. Međutim, neophodna je ustavna reforma i suzbijanje korupcije.

Iz Međunarodne skupine za krize kažu kako se pitanja članstva u Europskoj uniji i pitanje izmjene Ustava trebaju događati paralelno. Istaknuli su da ako ne bude ustavne reforme, europske integracije i praktične reforme bi postale prostor sukobljavanja domaćih rivala.

Marko Prelec ističe da je veza između institucionalnih predstavnika i naroda pokidana te kako je potrebna njezina ponovna uspostava kako bi bh. političari odgovarali građanima koji su ih birali, što je temelj demokratskog društva.

BHRT