Iran: Rohani odbacio zakon i ocijenio ga “štetnim ” za ublažavanje sankcija

Iranski predsjednik Hasan Rohani danas je odbacio nacrt zakona koji je ranije odobrio parlament, a kojim su suspendovane inspekcije Međunarodne agencije za atomsku energiju /IAEA/ i povećano obogaćenje uranijuma, navodeći da je “štetan” po diplomatske napore pokrenute radi obnove nuklearnog sporazuma i ublažavanja sankcija.

Agencija Asošijejted pres navodi da spor oko nacrta zakona koji je dobio na zamahu nakon ubistva istaknutog nuklearnog naučnika Mohsena Fahrizadeha prošlog mjeseca odslikava nesuglasice između Rohanija i radikalnih poslanika u parlamentu.

Prema nacrtu zakona, evropske države imaju rok od tri mjeseca da ublaže sankcije uvedene iranskom naftnom i bankarskom sektoru, te da obnove pristup Teherana međunarodnom bankarskom sistemu.

Amerika je uvela sankcije Teheranu nakon što se predsjednik SAD Donald Tramp jednostrano povukao iz nuklearnog sporazuma.

Rohani je istakao da njegova administracija nije saglasna sa nacrtom i da smatra da je štetan po diplomatske aktivnosti. Prema njegovom mišljenju, poslanici žele da ostvare što bolji položaj pred izbore planirane za jun.

Nacrt zakona omogućava vlastima da nastave obogaćivanje uranijuma do 20 odsto, što je ispod nivoa potrebnog za proizvodnju atomskog oružja, ali je više od potrebnog za mirnodopske uslove

BHRT