Italija će distribuirati više od 202 miliona doza vakcina u 2021. godini

Italijanski ministar zdravstva Robert Speranca danas je poručio poslanicima da će Italija distribuirati 202,6 miliona doza vakcina za KOVID-19 tokom 2021. godine „u naporu bez presedana koji će zahtijevati golemu kolektivnu predanost“.

Speranca je kazao da vakcinisanje neće biti obavezno, ali da će vakcine dodijeljene Italiji kroz kolektivni ugovor EU o nabavci vakcina “biti dovoljne za potencijalno vakcinisanje kompletnog stanovništva“.

Dodao je da će distrubucija vakcina ovisiti o odobrenju regulatornih tijela koja još čekaju na zeleno svijetlo iz Evropske medicinske agencije (EMA).

Prve vakcine trebale bi stići u januaru, dok se očekuje da Fajzerova vakcina prva dobije odobrenje EMA-e 29. decembra i Modernina do 12. januara. Prioritet će biti dat italijanskim zdravstvenim radnicima na prvoj liniji fronta u borbi protiv pandemije, potom štićenicima staračkih domova, građanima starijim od 80 godina, a nakon toga ostalim grupacijama ljudi s rizičnim zdravstvenim stanjem, policajcima, te prosvjetnim i zatvorskim radnicima.

Speranca je izjavio da će vakcine poslati „poruku nade“ u pandemiji, u kojoj je preminulo više od 55.000 Italijana, ali da su „razboritost i oprez još potrebni“.

BHRT