Magazinović podnio ostavku: Trebamo prestati okretati glavu od problema

Podnio sam ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP-a, a nastaviću davati svoj doprinos SDP-u jednakim intenzitetom kao i do sada, kazao je Saša Magazinović.

Ova odluka ima veze samo sa mnom i nije dio ničega što bi mogli drugačije interpretirati, istakao je.

“Nikada me moje ime nije sprječavalo da kao i svaki drugi čovjek zdravog srca i uma, osjećam ogromnu bol zbog Srebrenice.

Isto tako me nikada pripadnost nekoj grupi nije sprječavala da razlučim dobro od lošega, pa i onda kad je loše tu, među nama, rekao je Magazinović.

Ovaj put loše je među nama. Greške su velike, a borba za njihovo ispravljanje mora biti daleko veća. Moja odgovornost je moralna. Bez ikakve namjere, bez ikakve želje – u trenucima kada čovjek vodi svoje borbe i proživljava vlastite gubitke, dogodi se da ostavi otvoren prostor koji je do tada štitio.

Moramo se učiti odgovornosti. Moramo konzumirati evropsku demokratsku kulturu. Ne smijemo se praviti da nas se ne tiče. Trebamo prestati okretati glavu od problema. Kada se dese krupne greške, nije baš da se možemo ponašati kao da je sve u redu, stoji u statusu na Facebooku.

Zbog toga podnosim ostavku na funkciju predsjednika Glavnog odbora SDP BiH. To je jedini smislen i odgovoran potez koji mogu učiniti u ovom trenutku, budući da cijelu svoju političku karijeru insistiram na odgovornosti, kako onih koji griješe i čine loše, tako i onih koji nečinjenjem sudjeluju u tome. Pa makar ta odgovornost bila moralna.

Za sve one, koji od SDP-a žele praviti mjesto progresa, poštovanja i političku organizaciju koja je sinonim za vladavinu prava, na raspolaganju sam. Za one druge svakako ne bi ni smjelo biti mjesta u Partiji, rekao je on.

Još jednom da ponovim, dužnost je, prije svega nas koji živimo u ovoj zemlji, da Srebrenicu štitimo – čuvamo sjećanje, brinemo se o onima koji su nadživjeli užas, ali i osiguramo vladavinu prava u svakom smislu. Moja ostavka je isključivo lični moralni čin kojim šaljem poruku poštovanja prema Srebrenici, ali i SDP-u, onakvom kakav bi trebao biti.”

BHRT